Centrul de resurse și suport pentru copii și tineri și Locuință socială asistată, destinată tinerilor ieșiți din sistemul de îngrijire alternativă – sunt două servicii lansate astăzi, 25 septembrie, de către Direcția municipală pentru protecția drepturilor copilului și Asociația Obștească „Lumos Fundation”. Potrivit Luciei Caciuc, șef interimar al Direcției, serviciile sunt extrem de necesare în ghidarea tinerilor spre o viață independentă.
Lucia Caciuc a mai spus că, atunci când tinerii pleacă din sistemul rezidențial, de multe ori sunt debusolați, fiind față în față cu viața pe cont propriu. „Aceste servicii vin în susținerea acestor copii, în ghidarea lor, astfel încât drumul într-o viață necunoscută să le pară mai ușor, iar alături să aibă asistenții sociali, psihologii, juriștii, cei care pot într-o oarecare măsură să substituie părinții”, a menționat Lucia Caciuc.
Centrul de resurse și suport pentru copii și tineri poate oferi asistență pentru 40 de beneficiari direcți. Serviciile oferite pretind a facilita incluziunea socio-profesională a tinerilor care părăsesc sistemul de îngrijire alternativă. Este vorba de programe de informare, asistență și instruire pentru formarea deprinderilor de viață independentă, orientare profesională sau prevenirea comportamentelor cu risc sporit. Se va acorda și asistență individuală, în funcție de necesitățile identificate.
Locuința socială asistată reprezintă un spațiu locativ de cazare temporară. Serviciul vine să contribuie la integrarea profesională și socială a tinerilor și formarea deprinderilor pentru gestionarea traiului independent. Beneficiarii acestui serviciu vor fi găzduiți în respectiva locuință pentru o perioadă ce nu poate depăși 18 luni. Aici vor putea locui 2-6 persoane. O parte din cheltuielile pentru serviciile comunale vor fi achitate din bugetul municipal, cealaltă parte de beneficiari.
Artiom Sîci, secretar de stat la Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, a declarat că Ministerul este în proces de elaborare a cadrului normativ pentru serviciul social Locuință socială asistată și Centrul de resurse pentru copii și tineri. Acesta are drept obiectiv prevenirea excluziunii și marginalizării sociale, facilitarea integrării educaționale și profesionale a beneficiarilor și dezvoltarea abilităților și deprinderilor pentru trai independent.
Irina Malanciuc, director de programe „Lumos Fundation”, a menționat că reforme în domeniul protecției copilului au loc în Moldova de mai mulți ani. Acestea implică înlocuirea sistemului rezidențial de îngrijire a copilului cu un șir de servicii noi. Timp de mai bine de zece ani, Moldova a reușit să reformeze sistemul de îngrijire a copilului. De la 12 mii de copii care se aflau în instituții rezidențiale în anul 2007, actualmente s-a ajuns la mai puțin de o mie. „Copii când ies din sistemul de îngrijire au nevoie de un sprijin. Aceste servicii trebuie să existe nu doar în Chișinău, ci în toată țara”, a mai spus Irina Malanciuc.
În ianuarie 2019, în municipiul Chișinău, în serviciile de îngrijire alternativă se aflau 461 de copii. Anual, aproximativ 100 de adolescenți și tineri din municipiul Chișinău ies din sistemul de îngrijire alternativă.