Sergiu Sîrbu: Proiectul privind securitatea informaţională va fi examinat minuţios în Parlament

Proiectul de lege privind modificările şi completările legislative în vederea asigurării securităţii informaţionale şi combaterii infracţiunilor săvârşite cu utilizarea tehnologiilor informaţionale urmează să fie examinat minuţios în comisiile parlamentare şi în legislativ pentru a obţine o lege bună. Declaraţia a fost făcută de deputatul Partidului Democrat în Parlament, Sergiu Sîrbu în cadrul dezbaterilor publice cu tema „Pericole reale şi închipuite pentru drepturile fundamentale ale omului generate de intenţiile guvernării de a modifica reglementările în tehnologiile informaţionale”, organizate de Agenţia de presă IPN şi Radio Moldova.

Sergiu Sîrbu a menţionat că îngrijorările exprimate de societatea civilă urmează să fie examinate atent împreună cu autorii proiectului, în comisiile parlamentare. „Noi suntem deschişi ca obiecţiile argumentate, justificate să le examinăm în Parlament, la comisii. Împreună cu autorii să facem o sinteză punct cu punct, să vedem dacă într-adevăr există anumite nereguli ca să le eliminăm”, a menţionat deputatul.

Potrivit lui, nu este corect ca un proiect, care decurge din angajamentele asumate în Acordul de Asociere şi din multiplele convenţii semnate şi ratificate de Republica Moldova, care vin să combată problemele legate de criminalitatea informatică şi protejarea copiilor de abuzuri să nu fie adoptat din cauza unor aspecte tehnice. „Noi, invers,ar trebui să promovăm acest proiect de lege şi să venim cu toţii în dezbateri în Parlament ca să adoptăm o lege bună”, a menţionat Sergiu Sîrbu.

Totodată, deputatul a menţionat că Moldova trebuie să combată acest fenomen şi să nu admită ca cetăţenii să fie expuşi pericolului legat de infracţiunile din domeniul informaţiei. „Legislaţia permanent rămâne în urma dezvoltării relaţiilor sociale, pe care noi trebuie să le acoperim ,şi infractorii întotdeauna vor fi cu un pas înainte faţă de legislaţia cu care operează autorităţile statului. Reieşind din aceste perspective, eu consider că este un proiect mai mult decât benefic”, a menţionat Sergiu Sîrbu.

În opinia deputatului, cei afectaţi de adoptarea acestui proiect de lege vor fi infractorii şi cei care din neglijenţă sau intenţionat admit ca platforma lor online să fie folosită ca instrument pentru a comite anumite infracţiuni. „Eu foarte mult sper că nu avem asemenea platforme online în Republica Moldova şi niciodată nu vom avea. Utilizatorii tehnologiilor informaţionale trebuie să fie responsabili de acel conţinut şi să-l administreze cu bună credinţă”, a menţionat Sergiu Sîrbu.

Dezbaterea de luni, 4 aprilie, este la ediţia a LII-a din ciclul „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”, desfăşurat cu susţinerea Fundaţiei germane Hanns Seidel.

  • sergiu sirbu despre proiect.mp3
  •     0

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.