Sergiu Sîrbu: Orientarea europeană nicidecum nu vine în contradicție cu buna vecinătate

Deputatul democrat, Sergiu Sârbu, susține că PDM a pledat constant pentru valorile de integrare europeană și consideră că în ultimii ani s-au întreprins pași esențiali în acest sens. Potrivit lui, în prezent este nevoie de implementarea deciziei Curții Constituționale din 2014, prin care Curtea a apreciat expres că orientarea europeană este parte a identității constituționale a Republicii Moldova, astfel încât într-un timp cât mai restrâns să fie eliminat orice tip de speculații, iar scindarea din societate să dispară. Declarațiile au fost făcute în cadrul dezbaterilor publice cu tema: „Modelul Estic și modelul Vestic pentru Moldova: diferențe, avantaje, dezavantaje. Șansele „Căii a treia”, organizate de Agenția de presă IPN și Radio Moldova.

Parlamentarul a menționat că este vorba despre două aspecte. Primul este cel juridic care se referă la transpunerea deciziei Curții prin modificarea Constituției, iar al doilea aspect se referă la partea politică, fapt ce înseamnă implementarea valorilor europene. În opinia sa, orientarea europeană nicidecum nu vine în contradicție cu buna vecinătate. „Trebuie să facem o distincție între a fi vecini buni cu statele vecine și de a avea parteneriate cu statele vecine. Dacă avem o orientarea europeană bine conturată, asta nu înseamnă că noi nu trebuie să colaborăm cu Federația Rusă, cu statele CSI, deoarece avem relații comerciale”, a opinat deputatul.

Sergiu Sîrbu a declarat că PDM a pledat constant pentru valorile de integrare europeană. Potrivit lui, liberalizarea regimului de vize cu UE, dar și semnarea Acordului de Asociere, au adus beneficii cetățenilor și cu siguranță urmează și alte beneficii. Deputatul susține că deși unii speculează în ceea ce ține de parcursul european, Republica Moldova a înțeles că această cale este ireversibilă încă de pe timpul guvernării Partidului Comuniștilor, când în anul 2005 a fost semnat Planul de acțiuni cu UE și acest vector s-a regăsit în programele tuturor guvernărilor de până acum.

Potrivit deputatului, de la ratificarea Acordului de Asociere cu UE, implementarea acestuia la nivel de politici și ajustarea cadrului legiaslativ a fost realizatp la nivel de de 33-34%. În ceea ce ține de documentele economicie, nivelul de implementare este mai avansat – în proporție de 60-70%. Sergiu Sîrbu a mai spus că odată cu semnarea Acordului de Asociere se înregistrează rezultate în special, în ceea ce ține de balanța de comerț, iar volumul exporturilor către piața europeană constant a crescut, iar către CSI constant scade. Potrivit lui, Acordul a oferit posibilitatea ca 80% din produsele moldovenești să fie exportate fără taxe vamale. În opinia sa, relațiile cu alte țări, mai ales cu Federația Rusă s-au înrăutățit, cu părere de rău, și sunt mai puține posibilități de a exporta pe piața rusească din cauza embargourilor.

În opinia sa, în prezent este necesară o modernizare și o responsabilizare a întregii clase politice, iar dacă aceasta se va consolida în jurul unei idei naționale, cu siguranță, Republica Moldova va avansa mult mai rapid în a crește calitatea vieții cetățenilor săi.

Dezbaterile publice „Modelul Estic și modelul Vestic pentru Moldova: diferențe, avantaje, dezavantaje. Șansele ”Căii a treia”, constituie ediția a 77-a din ciclul „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”, desfășurat cu susținerea Fundației germane Hanns Seidel.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.