Sergiu Prodan: În cei 25 de ani am trăit iluzii şi deziluzii care ar fi ajuns pentru o sută de ani

În cei 25 de ani de Independenţă, Moldova a trăit iluzii şi deziluzii care, poate, ar fi ajuns pentru o sută de ani. Viaţa a fost tumultuoasă, a fost plină de evenimente, plină de jocuri. Nu a fost plictisitor şi, de aceea, poporul are cu ce se mândri. De această părere este preşedintele Uniunii Cineaştilor din Moldova, Sergiu Prodan, contactat de IPN în cadrul ciclului de materiale cu genericul: „Gânduri despre şi pentru Moldova”.

În opinia cineastului, ratările pot fi înscrise la capitolul realizări pentru că una este când „cineva ratează încercând, dar nereuşind” şi alta e când cineva ratează conştient. „Am impresia că noi am ratat totul foarte conştient, ne-am dorit acest lucru şi l-am obţinut. Ne-am dorit să mimăm activităţi, asta am făcut şi am făcut-o cu foarte mult succes pentru că, iată, imaginea Republicii Moldova a trăit nişte urcuşuri şi coborâşuri ample, fantastice, de la ţara cea mai necunoscută din fosta Uniune Sovietică, până la povestea de succes şi din nou căderea în infern a celei mai sărace ţări din Europa. Asta da, realizare. Pentru asta s-a muncit, s-a gândit, s-a plănuit”, spune Sergiu Prodan.

Cu 20 de ani în urmă, când se vehicula intens ideea că Republica Moldova trebuie să-şi găsească rostul în lume, mulţi spuneau că vinul poate reprezenta ţara. Potrivit lui Sergiu Prodan, realitatea a arătat că nu vinul este „arma noastră puternică”, ci, mai degrabă, sistemul financiar. „Iată, n-a fost nevoie să devenim „casa de toleranţă” a omenirii, „beciul” omenirii, dar am devenit „spălătoria de bani” a omenirii. Nu este atât de simplu. Nu orice ţărişoară are minţi care ar putea să construiască un asemenea sistem, să-l pună pe roate şi acest sistem să funcţioneze”, subliniază cineastul.

În opinia sa, schimbarea în Republica Moldova trebuie să înceapă de la mentalitate. „Noi suntem încă „Homo sovieticus”, care a scăpat de sub tutela, ochiul, bastonul Partidului Comunist Sovietic, care era dur, dar avea nişte principii şi valori. Exact ca şi copiii care au scăpat de prezenţa părinţilor în apartament. Părinţii pot fi buni, pot fi răi, violenţi, nedrepţi cu copiii, beţivani, dar în momentul când ei nu sunt acasă, copiii fac ce vor. Iată noi încă suntem acei copii care în 25 de ani n-am reuşit să creştem în părinţi, în oameni responsabili pentru acest apartament, pentru acest mod de viaţă. Noi suntem încă acei copii care au scăpat la libertatea acţiunilor şi fac acum, repede, tot ce le trăsneşte prin cap. Pentru că e posibil foarte curând să se întoarcă părinţii ăia răi, violenţi şi să ne pedepsească pentru ceea ce facem acum pentru că ne dăm seama că nu facem bine în acest apartament”, spune Sergiu Prodan.

La 25 de ani de Independenţă, marcată pe 27 august, Agenţia de presă IPN „s-a autosesizat” să adune un portret a ceea ce constituie astăzi Republica Moldova. Pentru aceasta a provocat mai multă lume, inclusiv oameni de stat, politicieni, businessmeni, activişti civici, artişti, dar şi persoane fără funcţii şi titluri, dar care au ce spune. Tabloul generic se numeşte: „Gânduri despre şi pentru Moldova”, iar materialele sunt publicate din 18 iulie.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.