Sergiu Ostaf: Există premize că alianţa de guvernare pro-europeană va fi formată

După vizita la Chişinău a unor oficiali europeni, care au asistat procesul de negocieri dintre PLDM-PDM-PL, există premize că alianţa de guvernare proeuropeană va fi formată. Declaraţia aparţine directorului Centrului de resurse pentru drepturile omului (CREDO), Sergiu Ostaf, şi a fost făcută în cadrul emisiunii „Pahomi” de la postul de televiziune „Realitatea TV”, transmite IPN.

Potrivit lui Ostaf, după negocierile asistate de către europeni, s-a schimbat comportamentul celor trei lideri ai partidelor pro-europene de la Chişinău. „S-a schimbat mult comportamentul lui Mihai Ghimpu, dar şi al lui Vlad Filat şi al lui Marian Lupu. Cred că dacă nu se va reuşi până miercuri, atunci în viitorul apropiat Ghimpu va vota pentru alianţă”,a precizat directorul CREDO.

Ostaf consideră că formarea alianţei pro-europene se va datora într-o oarecare măsură şi presiunii externe. „Acum comportamentul lui Ghimpu nu este expus doar în faţa electoratului moldovenesc, dar şi în faţa unui mare partid european şi nu e de glumit”, consideră expertul.

Sergiu Ostaf a mai opinat că nu este binevenită condiţia liberalilor de a numi în funcţia de procuror general o persoană din afara ţării. „Mai întâi, n-a expirat mandatul actualului procuror general şi deocamdată nu văd motive ca acesta să-şi dea demisia. Pe de altă parte, este ireal de a schimba acum Constituţia ca în funcţia de procuror general să fie numită o persoană străină. Şi în al treilea rând, cred că nici un procuror din UE, care se respectă, nu va accepta această funcţie atâta timp cât în Republica Moldova nu există garanţii privind independenţa procuraturii”, a punctat directorul CREDO.

Totodată , Ostaf vede rezonabilă propunerea liberalilor de a le fi partajate patru ministere. „Consider că aceasta ar fi o soluţie politică justificată. Chiar dacă liberalii au acumulat un număr mai mic de sufragii, ei oricum vor trebui să voteze împreună cu deputaţii din PLDM şi PDM proiectele de legi şi să îi susţină în procesul guvernării”, a punctat Ostaf.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.