Sergiu Ostaf: Există circumstanţe ce argumentează într-o măsură arestarea lui Filat

Directorul executiv al Centrului de Resurse pentru Drepturile Omului (CReDO), Sergiu Ostaf, menţionează, într-un interviu pentru Radio Europa Liberă, că există un set de circumstanţe care argumentează într-o anumită măsură aplicarea arestului preventiv pentru Vlad Filat. Dosarul în care este învinuit ex-premierul este un caz de răsunet şi un caz extrem de sensibil pentru Republica Moldova, pentru că vizează subiecte sau situaţii foarte importante, cu un impact major în ţara noastră, notează directorul CReDO, citat de IPN.

„Noi am văzut cum au fost realizate procedurile în termen foarte scurt şi eu chiar aş spune la limita procedurilor permise de Regulamentul Parlamentului, şi regulile care sunt stabile în acest caz la limită, cu viteză foarte mare într-adevăr, nu m-am fi aşteptat la o situaţie similară în trecut atunci când o procedură ar fi fost realizată cu o viteză atât de mare. Pe de altă parte, la limita aceasta nu ar însemna şi încălcarea acestor prevederi în mod foarte vădit din ce înţeleg eu”, a declarat Sergiu Ostaf.

Referitor la faptul că acest caz ar fi eclipsat în ultimele zile protestele din centrul Chişinăului şi există părerea că ceea ce se întâmplă acum e şi o încercare de a domoli vântul contestatelor puterii, Sergiu Ostaf a  menţionat că mişcarea contestatară a avut şi va avea în continuare un impact asupra situaţiei din Republica Moldova. „ Presiunea care a fost exercitată vizavi de investigaţia în domeniul sectorului financiar-bancar a jucat un rol important, pentru că şi politicul a examinat opţiunea demiterii  unor conducători din instituţii de drept. E o situaţie multivalentă în care şi instituţiile de drept încearcă să fie şi ei jucători activi în care vor să îndreptăţească o parte din misiunile asumate faţă de societate şi în cazul acesta joacă şi pro-activ în anumite situaţii”, a notat Ostaf.

Expertul a mai spus că în continuare aceste presiuni din partea mişcărilor protestatarilor vor avea un impact asupra felului în care vor activa instituţiile de drept. În opinia sa, în momentul în care protestatarii vor insista asupra calităţii justiţiei în cazul lui Vlad Filat, va avea un aspect pozitiv şi benefic pentru justiţia în Moldosva.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.