Un guvern compus doar din femei ar fi cu mult mai bun decât dacă ar fi format doar din bărbaţi, fiindcă bărbaţii au mai multe probleme de integritate şi mai puţine performanţe comparativ cu femeile. De această opinie este preşedintele Consiliul Naţional pentru Participare (CNP), Sergiu Ostaf.
„Campania electorală din această toamnă va fi marcată de două aspecte importante. Primul ţine de rezultatele obţinute de către coaliţia de guvernare şi opoziţie, şi alt aspect este integritatea listelor electorale”, a declarat Sergiu Ostaf într-o conferinţă de presă la IPN. Potrivit preşedintelui CNP, cele mai mari scandaluri în ceea ce priveşte conflictul de interese sau legate de proprietăţi şi privatizări au vizat bărbaţi. De aceea, femeile sunt justificate triplu să fie prezente pe listele electorale într-o pondere cu mult mai mare.
Sergiu Ostaf a mai spus că, dacă este să se facă o analiză comparativă a candidaţilor din perspectiva integrităţii, faptele vorbesc despre suspiciunile rezonabile, parţial confirmate prin probe indirecte, vizavi de primii bărbaţi de pe listele electorale ale partidelor. În ceea ce priveşte femeile, suspiciunile din această perspectivă lipsesc.
Directorul executiv al Centrului Parteneriat pentru Dezvoltare, Alexei Buzu, s-a referit la restanţele guvernării în ceea ce priveşte votarea în lectură finală a proiectelor cu privire la cota de reprezentare a femeilor. „Chiar dacă liderii PLDM şi PDM, inclusiv preşedintele Parlamentului, au promis că vor adopta pachetul în sesiunea parlamentară din toamnă, cu părere de rău, aceste principii au fost un troc politic între membrii coaliţiei, care a fost sacrificat pentru ca sesiunea Parlamentului să nu aibă loc şi vom avea o campanie electorală care nu aduce transparenţă şi reprezentare echitabilă”, a declarat Alexei Buzu.
Buzu a amintit şi despre proiectul propus de Ministerul Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei, care, pe lângă propunerea de introducere a cotei de reprezentare a femeilor, mai anunţa şi o noutate pentru Republica Moldova, şi anume urma să fie introdus concediul paternal (pentru taţi) pentru o perioadă de 14 zile după naşterea copilului. „Liderii politici au sacrificat acest beneficiu de care se puteau bucura tinerele familii şi o să vedeţi foarte des în spoturile electorale ale partidelor cum vor spune că vor contribui la ajutorul familiilor şi atunci să le reamintiţi de ce nu au votat acest beneficiu pentru tinerii părinţi”, a adăugat Alexei Buzu
Organizaţiile societăţii civile au făcut de mai multe ori apel către parlamentari să-şi onoreze angajamentele restante, până la sfârşit de mandat. În opinia ONG-urilor, adoptarea a 7 proiecte de legi este neîntemeiat tergiversată de către deputaţi, prejudiciind interesele cetăţenilor.