Ministrul Justiției Sergiu Litvinenco spune că veritabila reformă a justiției va începe abia odată cu punerea în aplicare a legii privind pre-vettingul candidaților la funcția de membru CSP și CSM. Potrivit oficialului, curățarea organelor de autoadministrate din justiție de elemente toxice și corupte va reprezenta primul pas spre curățarea definitivă a sistemului justiției. Litvinenco spune că proiectul privind evaluarea candidaților la funcția de membru CSP și CSM este unul agreat cu partenerii externi ai țării și are expertiza Comisiei de la Veneția, notează IPN.
Ministrul Justiției recunoaște că în cele câteva luni de mandat al actualului Guvern reforma justiției n-a fost demarată decât prin modificarea legislației care să permită o adevărată schimbare. Litvinenco spune că proiectul evaluării candidaților la funcția de membru CSP și CSM va pune bazele unei justiții sănătoase în Republica Moldova, fiind promovate în funcții doar persoane profesioniste și oneste.
„Avem expertiza Comisiei de la Veneția pe acest subiect, proiectul este foarte necesar pentru a porni procesul de curățare a sistemului justiției de procurori și judecători care au probleme de integritate. Esența și scopul acestui proiect este să avem un CSM și un CSP constituit din oameni integri și onești. În situația în care vom avea astfel de instituții, cu siguranță, deciziile pe care le va lua CSM și CSP în sensul promovării persoanelor în sistem vor avea la bază exact integritatea, corectitudinea, meritocrația și nu vor fi promovate persoane care au comis abuzuri, au emis decizii ilegale sau care au averi care nici pe departe nu corespund cu veniturile legal obținute”, a spus Sergiu Litvinenco, în cadrul unei emisiuni la PublikaTV.
Potrivit legii, pretendenții la funcția de membru CSM și CSP vor fi evaluați de către o comisie specială atât prin prisma profesionalismului, cât și prin prisma integrității. Candidaților le va fi verificată corectitudinea raportului venituri/cheltuieli.
„Acest pre-vetting este principala punte pe care trebuie s-o trecem pentru a porni procesele. Este primul pas spre o reformă sistemică. Noi am mai făcut lucruri, am mai oprit niște scheme, Procuratura a devenit mai curajoasă, a pornit investigații pe cei mai mari hoți. Dar dacă ne referim la reforma sistemică ce va avea beneficii pe termen mediu și lung, care să permită construirea unui stat de drept veritabil, acum ne aflăm la prima etapă. Oamenii trebuie să știe că CSM și CSP sunt acele foruri care iau toate deciziile ce vizează cariera persoanelor care activează în sistemul judecătoresc sau în organele Procuraturii. Un CSM corect și integru va promova doar oameni corecți și integri în sistemul justiției”, a mai spus Sergiu Litvinenco.
Potrivit proiectului, aprobat deja în prima lectură, comisia de evaluare va fi creată din 3 membri numiți de fracțiunile parlamentare în funcție de proporționalitatea mandatelor și 3 membri vor fi delegați de partenerii de dezvoltare ai Republicii Moldova. Toți membrii comisiei vor fi aprobați de Parlament cu voturile a 3/5 dintre deputați.