Serghei Manastîrlî: Protestele sunt posibile, dar forțele externe nu vor juca rolul primei viori

Directorul Centrului de analiză, cercetare și prognoze Balkan Center, Serghei Manastîrlî, este convins, că partenerii internaționali ar putea să nu recunoască rezultatele alegerilor prezidențiale din Moldova. După cum a menționat el în cadrul dezbaterii publice de la IPN "Falsificarea alegerilor: cum se face, cum se combate", "dacă puterea va încerca să trișeze alegerile prezidențiale, este destul de probabil, că nici opoziția de dreapta, nici partenerii externi nu vor recunoaște rezultatele scrutinului. Perdanții vor refuza să le recunoască, iar poziția lor va fi susținută de ambasadorii și reprezentanții țărilor străine.

În plus, există și un alt aspect, spune Manastîrlî. "Alegerile ar putea să nu fie recunoscute de către Curtea Constituțională, pe motivul, că nu au fost îndeplinite recomandările date după alegerile prezidențiale anterioare din 2016. Și dacă opoziția și societatea civilă vor susține că încălcările s-au repetat, atunci alegerile pot fi considerate nule", insistă expertul.

El nu exclude posibilitatea protestelor în masă după alegeri. “Premisă pentru unirea celor de dreapta la proteste există. Și constă într-o figură care provoacă respingere pentru mai mulți. Ea produce respingere chiar și celor care îi sunt aproape, dar care sunt dispuși să trădeze", - spune Serghei Manastîrlî.

În opinia sa, rolul forțelor externe în posibila organizare a protestelor este supraestimat. "Nu sunt sigur că jucătorii externi vor deține rolul primei viori. Mai degrabă contează, pe cât de convingător va reuși opoziția să informeze susținătorii săi asupra cazurilor de falsificare și înșelăciune și va reuși să-i convingă să iasă la proteste", a conchis directorul Balkan Center.

Dezbaterea publică "Falsificarea alegerilor: cum se face, cum se combate" a avut loc în cadrul mini-ciclului " Noi și președintele: cine pe cine alege cine pe cine reprezintă?", care face parte din proiectul "Dezvoltarea culturii politice prin dezbateri publice". Agenția de presă IPN organizează aceste dezbateri publice cu suportul Fundației Hanns Seidel.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.