Separarea a patru ministere, aprobată de Guvern

Guvernul a aprobat reorganizarea a patru ministere în altele noi. Este vorba despre – Ministerul Economiei și Infrastructurii, Ministerului Educației, Culturii și Cercetării, Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale și Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, transmite IPN.

Astfel, denumirea Ministerului Economiei și Infrastructurii este schimbată în Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale și se reorganizează prin separare și crearea Ministerului Economiei. Ministerul Economiei va prelua de la Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale domeniul economie, domeniul infrastructura calității și supravegherea pieței și domeniul tehnologia informației.

De asemenea, denumirea Ministerului Educației, Culturii și Cercetării este modificată în Ministerul Educației și Cercetării și se reorganizează, creându-se Ministerului Culturii. Acest minister va prelua de la Ministerul Educației și Cercetării domeniul cultură și patrimoniu național, iar de la Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale – domeniul turism.

A fost modificată denumirea Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale în Ministerul Sănătății. Prin separare, a fost creat Ministerul Muncii și Protecției Sociale, care va prelua de la Ministerul Sănătății domeniul muncă, domeniul protecție socială și domeniul demografie.

Denumirea Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului a fost modificată în Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare și reorganizat prin crearea Ministerului Mediului. Acest minister va prelua de la Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare domeniul protecția mediului și schimbări climaterice și domeniul resurse naturale. Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale va prelua de la Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare domeniul dezvoltare regională și domeniul planificare spațială.

Premierul Natalia Gavrilița, a spus că separarea va permite eficientizarea lucrului pe domenii care sunt esențiale. De la ministerul responsabil de drumuri așteaptă ca proiectele care se implementează greu să fie urgentate. „Dacă stoparea e cauzată de agentul economic, să fie reziliat contractul și să fie selectat altul, dacă motivul ține de unii funcționari publici, să se cunoască numele lor și să se ia decizii pe fiecare caz”. De la ministerul culturii, premierul spune că e necesară lărgirea ariei de suport a statului pentru acest domeniu, l-a îndemnat pe ministru să fie lansate idei inovative în domeniu, să se asigure că banii pentru domeniul culturii sunt alocate corect, inclusiv pentru susținerea tinerilor din domeniu.

Protecția mediului e o prioritate a guvernării, susține Natalia Gavrilița. E nevoie de soluții, programe de promovare a economiei verzi, iar statul trebuie să susțină pe cei care vor să trează la economia verde. E necesară o analiză pe scenarii privind schimbările climaterice. De la ministerul muncii și protecției sociale se cere o reevaluare a muncii, așa ca și muncitorii să fie protejați.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.