Sentința în cazul primarului de Basarabeasca urmează să fie pronunțată pe 15 noiembrie

Avocații primarului orașului Basarabeasca, Valentin Cimpoieș, pledează pentru achitarea alesului local în dosarul penal care i-a fost pornit încă în anul 2017 și care nu are o finalitate nici în prezent. Ei susțin că edilul s-a ales cu această cauză pe vremea guvernării Partidului Democrat, pe motiv că nu s-a lăsat șantajat și nu a aderat la formațiune. Apărătorii anunță că, după numeroase amânări, ședința la care urmează să fie pronunțată sentința a fost stabilită pentru 15 noiembrie.

Într-o conferință de presă la IPN, avocatul Iulian Pascari a declarat că dosarul în care este vizat Valentin Cimpoieș a fost pornit în 2017. Și deși s-a aflat pe rol la Judecătoria Basarabeasca, dosarul a fost strămutat la Judecătoria Hâncești. Acest lucru s-a întâmplat prin decizia Colegiului Penal al Curții Supreme de Justiție în baza unui demers depus de procurorul general.

Apărarea susține că procurorul general nu avea competența să facă acest demers de strămutare a cauzei penale de la o instanță la alta, dat fiind faptul că nu era parte în procesul judiciar. Într-un final, la Judecătoria Hâncești avocații au solicitat să fie asigurată traducerea actelor, înaintarea rechizitoriului și să li se acorde avocaților și inculpatului termen pentru a lua cunoștință de materialele cauzei.

„Din partea apărării a fost solicitată o singură dată o amânare pentru a putea face cunoștință cu dosarul și pentru a asigura traducerea. De la bun început, mai mult de jumătate de an a durat traducerea rechizitoriului și probelor în privința lui Cimpoieș, iar apoi i-au fost înmânate. Pe parcursul examinării cauzei date din 2017, la Judecătoria Hâncești, inclusiv la Basarabeasca, s-au schimbat aproximativ șase procurori”, susține Iulian Pascari.

Potrivit avocaților, în februarie 2021, procurorul pe caz a renunțat parțial la învinuirea lui Cimpoieș, făcând trimitere la o hotărâre a Curții Constituționale din 2019. Acuzatorul de stat a solicitat în instanță încetarea urmării penale dar cu recunoașterea învinuirilor. Însă, apărătorii au insistat pe o sentință de achitare, ca urmare a examinării probelor.

„Instanța a rămas în deliberare timp de două luni pentru a se pronunța în privința demersului procurorului. În aprilie 2021, procurorul nu s-a prezentat în instanță, iar examinarea s-a amânat pentru septembrie 2021. Atunci s-a finalizat cercetarea judecătorească, instanța a dispus amânarea ședinței pentru susținerile verbale pentru noiembrie 2021. După, judecătorul iar a solicitat amânarea ședinței pentru pronunțarea sentinței pentru martie. Ședința iar s-a amânat, pentru că magistratul s-a îmbolnăvit. Când a revenit din concediu medical, prin încheierea lui, s-a dispus reluarea cercetării judecătorești pentru că ar fi apărut chestiuni nestudiate în ședințele de judecată”, precizează Iulian Pascari.

Potrivit lui, într-un final, fusese stabilită o nouă ședință pentru 27 septembrie. În termen de 30 de minute, procurorii au rămas pe aceeași poziție, avocații au solicitat achitarea lui Valentin Cimpoieș, iar mai apoi s-a anunțat că pronunțarea sentinței va avea loc pe 15 noiembrie.

Avocatul Anatolie Istrate a declarat că Valentin Cimpoieș a candidat independent și a fost ales în funcția de primar în anul 2015. A activat aproximativ un an și jumătate până la pornirea cauzei penale împotriva sa. Potrivit avocaților, procurorii au înaintat acuzații de neglijență în serviciu, fiind vorba despre o presupusă acuzație în care se stipula că el în calitate de primar, fiind persoană publică, nu a intervenit în cazul unei minore pretins abuzată și exploatată sexual de către tată și o altă persoană. Apărătorii precizează că acțiunile de neglijență îi sunt incriminare pentru perioada 2012-2016. Or, Valentin Cimpoieș a fost ales în calitate de primar în anul 2015.

Apărătorii solicită achitarea primarului de Basarabeasca, pentru că el nu a admis neglijență din funcția de primar. Potrivit lui, Valentin Cimpoieș este o persoană publică respectată, care își onorează obligațiunile de serviciu, iar dovadă a acestui fapt este și alegerea lui pentru un al doilea mandat. Totodată, avocații au făcut apel către autoritățile de stat din domeniul justiției să ia atitudine față de acest caz și față de cazuri similare și să intervină pentru a îmbunătăți legislația cu privire la procedura penală.

Conferința face parte din ciclu de conferințe prevăzute în proiectul Agenției de presă IPN „Suport pentru reforma justiției prin mediatizarea în format multimedia a cazurilor de rezonanță de presupusă injustiție”. Agenția nu poartă răspundere pentru declarațiile publice făcute în spațiul public de către organizatorii conferințelor de presă. IPN oferă dreptul la replică persoanelor care se consideră vizate în știrile realizate de pe declarațiile organizatorilor prezentei conferințe de presă, inclusiv prin facilitarea organizării altei conferințe de presă în condiții similare.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.