Semnăturile colectate pentru desfăşurarea referendumului republican constituţional vor fi verificate conform unui regulament
Comisia Electorală Centrală (CEC) a aprobat Regulamentul cu privire la verificarea listelor de subscripţie şi a autenticităţii semnăturilor colectate de către membrii grupului de iniţiativă pentru desfăşurarea referendumului republican constituţional, transmite Info-Prim Neo.
Procedural, CEC a constituit o comisie de recepţionare a listelor de subscripţie şi opt grupuri de lucru pentru efectuarea verificării listelor şi a semnăturilor. Listele urmează să fie depuse de biroul executiv al grupului de iniţiativă cel târziu la 23 iunie curent. În ziua următoare CEC se va convoca în şedinţă şi va adopta o hotărâre privind începerea procesului de verificare a acestora sau respingerea propunerii de efectuare a referendumului republican. Decizia va fi luată reieşind din datele expuse în procesul-verbal întocmit de comisia de recepţionare.
Potrivit regulamentului, verificarea autenticităţii semnăturilor din listele de subscripţie de către membrii grupurilor de lucru se efectuează după metoda vizuală. Metoda constă în verificarea comparativă a semnăturilor din listele de subscripţie printr-o analiză minuţioasă a particularităţilor individuale de redare a semnelor grafice şi a literelor majuscule în unele cuvinte, a terminaţiilor literelor, îmbinărilor de litere şi a cifrelor, şi prin contrapunerea cu mostrele de semnături personale din baza de date a Întreprinderii de Stat Centrul Resurselor Informaţionale de Stat „Registru”.
CEC are la dispoziţie 15 zile de la prezentarea listelor de subscripţie pentru a verifica autenticitatea semnăturilor. Numărul de semnături necesare pentru iniţierea referendumului republican constituţional este, în conformitate cu prevederile Constituţiei, de cel puţin 200 mii.
Iniţiativa de desfăşurare a referendumului constituţional aparţine Partidului Liberal-Democrat din Moldova. PLDM propune modificarea Constituţiei, astfel ca preşedintele R. Moldova să fie ales prin vot direct de către populaţie şi nu de către deputaţi, conform prevederilor actuale. De asemenea, formaţiunea propune introducerea sistemului electoral mixt, astfel ca 51 de deputaţi să fie aleşi într-o singură circumscripţie electorală naţională (aşa cum sunt aleşi în prezent), iar 50 de deputaţi în circumscripţii uninominale.
CEC a înregistrat grupul de iniţiativă pentru desfăşurarea referendumului republican constituţional la 18 martie curent. Colectarea semnăturilor a început la 24 martie şi se va desfăşura până la 23 iunie.