Semnatarii petiţiei „Stop sponsorilor regimului separatist” vin cu apel către autorităţi

Grupul de semnatari ai petiţiei online „Stop sponsorilor regimului separatist” vin cu apelul către autorităţile Republicii Moldova să se abţină de la participarea la orice aniversări „care sunt otrăvitoare pentru Republica Moldova, pentru memoria celor care s-au jertfit în războiul de la Nistru şi pentru sentimentul de cetăţeni ai acestui stat. Pentru că statalitatea transnistreană, separatistă este una împotriva viitorului Republicii Moldova”. Apelul a fost făcut în cadrul unei conferinţe de presă la IPN.

Igor Munteanu, directorul IDIS „Viitorul”, unul dintre semnatarii petiţiei, a spus că semnatarii cer autorităţilor să denunţe eticheta falsă pe care şi-o arogă vicepremierul rus Dmitri Rogozin, în calitate de reprezentant al Federaţiei Ruse pentru Transnistria. „El nu are niciun drept să fie reprezentant pentru Transnistria, pentru că aceste raioane nu sunt o gubernie a Federaţiei Ruse, ci sunt un teritoriu inalienabil, pe care noi îl considerăm parte din suveranitatea Republicii Moldova”, a declarat Igor Munteanu.

Acesta a mai spus că este extrem de important ca Republica Moldova să se alinieze sancţiunilor internaţionale ale UE şi SUA ce vizează nişte oficiali ruşi care au avut o acţiune detestabilă de încurajare şi susţinere a separatismului prin mijloace economice, politice şi militare. „Atât timp cât nu avem curajul să spunem aceste lucruri, nimeni, inclusiv ruşii, nu vor trata cu demnitate şi cu suficientă seriozitate autorităţile de la Chişinău”, a mai spus Igor Munteanu.

În acelaşi context, Oazu Nantoi, director de programe la Institutul de Politici Publice, a menţionat că drept urmare a fraudei din alegerile din noiembrie anul trecut Republica Moldova nu are preşedinte, dar „un agent de influenţă al Federaţiei Ruse şi un etalon de cinism şi ruşine politică”. Pe lângă faptul că Rogozin a luptat în 1992 împotriva Republicii Moldova, acesta este şi fondatorul unui partid, calificat de unii oficiali ruşi partid al „fasciştilor ruşi”.

„Suntem aici pentru a sensibiliza opinia publică şi vreau să le spun celor care nu cunosc esenţa conflictului transnistrean că nu au decât să citească Decizia CEDO din iulie 2004. Federaţia Rusă este ţară agresor, care ocupă o parte din teritoriul constituţional al Republicii Moldova”, a spus Oazu Nantoi.
 
Fostul ministru al apărării, Vitalie Marinuţa, a spus că „trăim clipe deloc uşoare, când cei care au împuşcat în ostaşii moldoveni sunt ridicaţi de autorităţi la nivel de eroi”. „Preşedintele Dodon este gata să le strângă mâna şi să-i decoreze. Fac apel la cetăţeni să semneze petiţia pe care am lansat-o la începutul săptămânii şi să alăture acţiunilor organizate, altfel vom fi „dodonizaţi” sau „rogonizaţi””, a declarat Vitalie Marinuţa.

Ion Tăbârţă, expert la IDIS „Viitorul”, a menționat că este nevoie de unitate în societate, iar iniţiativa societăţii civile are nevoie de susţinerea autorităţilor pentru că este pericolul ca realitatea istorică să fie distorsionată, Unele realităţi dureroase deja sunt interpretate în sensul dorit şi promovat de Tiraspol.

Semnatarii petiţiei online „Stop sponsorilor regimului separatist”, care a întrunit peste 100 de mii de reacţii publice, fac apel la unitate către toți deputații Parlamentului Republicii Moldova, lideri de partide extraparlamentare, grupuri de acțiune civică etc. să dea dovadă de solidaritate în solicitarea faţă de Guvern să-i interzică vicepremierului rus Dmitri Rogozin intrarea în Republica Moldova şi să-l declare persoana non-grata.

  • igor munteanu despre rogozin.mp3
  •     0

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.