Semnale de destabilizare la Odesa, care ar implica şi politicieni moldoveni

La Odesa, Ucraina, s-a desfăşurat o conferinţă a aşa-zisei „Rade populare a Basarabiei”, la care ar fi participat şi politicieni moldoveni. Evenimentul a fost calificat de unele surse mass-media din Ucraina ca fiind o sesiune a separatiştilor. Expertul Ana Şelest, cercetător ştiinţific superior al filialei din Odesa a Institutului Naţional de Investigaţii Strategice din Ucraina, a declarat pentru IPN că astfel de acţiuni ar trebui controlate pentru că pot să aibă un efect de răspândire atât în Ucraina, cât şi în Moldova.

Portalul informaţional „Timer Odessa” anunţă că evenimentul a avut loc luni, 6 aprilie, la acesta participând peste 100 de delegaţi a 7 grupuri etnice – bulgari, găgăuzi, ruşi, ucraineni, romi, moldoveni şi polonezi. Potrivit sursei, la conferinţă au participat şi politicieni din Republica Moldova, printre care Mihail Garbuz şi fostul deputat Grigore Petrenco. Delegaţii au adoptat „Manifestul Radei populare a Basarabiei”, în care se menţionează că participanţii sunt patrioţii regiunii în care trăiesc şi de ei depinde viitorul acesteia. De asemenea, se mai spune că „Rada populară” este o nouă formă de auto-organizare a basarabenilor, că vocea acestora va fi auzită de toţi, iar fiecare zi a acestei organizaţii va însemna luptă şi realizări.

Ana Şelest a menţionat că, în pofida priorităţilor anunţate de iniţiatorii acestei conferinţe, majoritatea subiectelor nefiind în afara limitelor legale, precum rezolvarea problemelor anumitor grupuri etnice şi reprezentarea acestora în activităţile politice şi economice, acest eveniment a trezit totuşi mai multe semne de întrebare. Expertul a menţionat că nu este foarte clar cine exact a iniţiat acest eveniment. Pagina de internet a acestei organizaţii are un domen înregistrat la Moscova, iar invitaţii din străinătate au o reputaţie îndoielnică şi au o poziţie pro-rusă şi anti-europeană.

Ana Şelest mai spune că trebuie să pună în gardă teza că Basarabia are dreptul la autodeterminare în caz că Ucraina se alătură NATO. Este o teză asemănătoare cu tema referendumului organizat anul trecut în Găgăuzia, la care s-a votat pentru dreptul de autodeterminare a regiunii dacă Moldova îşi pierde suveranitatea.

Ana Şelest a adăugat că nicăieri nu sunt stabilite nişte graniţe ale Basarabiei aşa cum le înţeleg participanţii la acest eveniment, iar astfel de situaţii ar trebui controlate de organele competente din Ucraina şi Republica Moldova deoarece pot avea efect de răspândire şi pot fi folosite în campaniile de informare şi de propagandă. Cât ţine de efectul acestui eveniment, el poate fi analizat doar în baza examinării persoanelor participante şi a autorităţii acestora în grupurile naţional-culturale.

Mihail Garbuz şi Grigore Petrenco nu au fost de găsit la telefon. Pe o reţea de socializare, Grigore Petrenco a scris însă că nu a fost la niciun eveniment de acest gen.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.