Şeful statului susţine că integrarea europeană a R. Moldova este „un car tras de rac, broască şi ştiucă”
Integrarea europeană a R. Moldova rămâne a fi un “car tras de rac, broască şi ştiucă”, nefiind asigurată conlucrarea între toate structurile executive în vederea armonizării eforturilor de integrare, a declarat preşedintele Vladimir Voronin, în cadrul unei şedinţe privind realizarea Planului de acţiuni RM–UE, cu participarea conducătorilor administraţiei publice centrale, responsabili de implementarea acestui document.
Potrivit Serviciul de presă al Preşedinţiei, şeful statului a supus unei critici dure Guvernul pentru coordonarea ineficientă la nivel naţional a activităţilor întreprinse în implementarea Planului de acţiuni. „Integrarea europeană este esenţa şi rostul acţiunilor întreprinse pentru consolidarea independenţei şi suveranităţii statului, garanţia ireversibilităţii proceselor democratice. Eu nu cunosc o sarcină mai importantă pentru conducătorii ministerelor şi altor subdiviziuni ale administraţiei centrale decât eforturile zilnice pentru atingerea acestui scop”, a afirmat Voronin.
Printre motivele activităţii ineficiente în implementarea Planului de acţiuni RM-UE, preşedintele a numit coordonarea nesatisfăcătoare dintre ministerele şi departamentele implicate în cooperarea cu instituţiile comunitare, neonorarea obligaţiunilor asumate sau îndeplinirea lor cu mare întârziere. Şeful statului s-a arătat, de asemenea, nemulţumit de gradul de îndeplinire a angajamentelor asumate de RM la capitolul reforma justiţiei şi a procuraturii.
Voronin a accentuat că 2007 va fi un an de totalizare a acţiunilor de integrare europeană. În acest scop, el a subliniat necesitatea elaborării, în baza unei analize a Raportului de progres al RM în cadrul Politicii Europene de Vecinătate al Comisiei Europene, din 4 decembrie curent, a unui plan de acţiuni ce ar exclude orice posibilitate de neîndeplinire a recomandărilor experţilor europeni. Preşedintele s-a referit la oportunitatea stabilirii unui mecanism concret de prezentare instituţiilor europene a poziţiei oficiale a RM pe anumite subiecte.
Şeful statului a cerut stabilirea unui mecanism naţional unic, cu competenţe bine determinate ale instituţiilor responsabile, care ar consolida capacitatea de absorbţie a asistenţei financiare oferite de UE. Aceste fonduri vor trebui direcţionate în domeniile prioritare şi gestionate eficient, în caz contrar, există pericolul pierderii lor, a afirmat Voronin.
Preşedintele a declarat că nu va tolera în continuare manifestarea unor atitudini iresponsabile în realizarea Planului de acţiuni RM–UE şi că rămâne în aşteptarea unor acţiuni imediate şi ferme din partea conducătorilor administraţiei publice centrale, care trebuie să se soldeze cu rezultate evidente în cel mai scurt timp.