Preşedintele Republicii Moldova poate refuza o singură dată, motivat, propunerea premierului de numire în funcţie a unui ministru, a declarat preşedintele Curţii Constituţionale, Alexandru Tănase, dând citirii unei hotărâri a instanței, pronunțate ca urmare a unei sesizări depuse de deputații Partidului Liberal. Conform aceleiași hotărâri, premierul poate propune o altă candidatură pentru funcţia de ministru sau o poate reitera pe prima, transmite IPN.
Curtea a menţionat că în Constituţie nu este stabilit un termen concret de numire a Guvernului, însă pentru a nu afecta buna guvernare, numirea Guvernului sau a unui ministru urmează a fi făcută într-un termen restrâns, nu mai mare de 14 zile.
Președintele Curţii Constituţionale a mai spus că depunerea jurământului de credință de către șeful statului nu este un act formal, ci o asumare publică de respectare a Constituţiei. Totodată, voinţa politică a președintelui nu poate anula competențele premierului.
Deputaţii Partidului Liberal au depus o sesizare la Curtea Constituțională pentru a obţine un răspuns vizavi de partajarea atribuțiilor președintelui şi premierului în caz de remanieri guvernamentale.