Şeful statului a propus excluderea din legislaţie a sancţiunilor financiare aplicate jurnaliştilor pentru calomnie
Preşedintele R. Moldova, Vladimir Voronin, pledează pentru excluderea din legislaţie a prevederilor privind sancţiunile financiare aplicate jurnaliştilor pentru calomnie. Propunerea a fost lansată marţi, 10 iunie, la o întâlnire cu directorii instituţiilor mass-media, cu participarea consilierilor prezidenţiali, transmite Info-Prim cu referire la un comunicat al Preşedinţiei.
În prezent, apărarea onoarei, demnităţii şi reputaţiei profesionale este reglementată de articolul 16 al Codului civil, punctul 8 al căruia, între altele, stabileşte şi posibilitatea persoanei vătămate de a cere despăgubiri materiale de la reclamat. Cuantumul despăgubirilor respective nu este limitat. În acelaşi punct, sunt stabilite anumite criterii. În conformitate cu ele urmează a fi determinat cuantumul despăgubirilor materiale. Efectiv, suma despăgubirilor depinde de decizia instanţei de judecată, suma concretă calculată fiind una subiectivă, se spune în comunicat. „Astfel, actualmente, în primul rând pentru mijloacele de informare în masă, se menţine pericolul permanent al înaintării unor pretenţii financiare considerabile, în cazul publicării de către ele a unor informaţii neverificate sau calomnioase. În condiţiile noastre, această circumstanţă reprezintă un factor de limitate a libertăţii de expresie”, a declarat preşedintele.
Vladimir Voronin şi-a anunţat disponibilitatea lansării iniţiativei prezidenţiale privind excluderea din articolul 16 din Codul civil a prevederilor privind sancţionarea materială pentru prejudiciul moral, fiind suficient să se excludă punctul 8. Totodată, articolul va continua să funcţioneze la capitolul recunoaşterii informaţiei ca fiind neveridică, a faptului de cauzare a prejudiciului moral şi a posibilităţii de a cere dezminţire, scuze etc. „Cu alte cuvinte, aţi minţit – cereţi-vă scuze în mod deschis şi în public. Iar societatea, după aceasta, va înţelege unde informaţiile sunt veridice şi unde – nu”, a declarat preşedintele.
De asemenea, Vladimir Voronin a menţionat că orice critică reciprocă a puterii şi opoziţiei, oricât de drastică ar fi ea, constituie un element al regulilor democratice ale jocului. „E rău dacă puterea le închide gura jurnaliştilor de opoziţie. Dar, tot aşa, nu e bine dacă mass-media de opoziţie încearcă să exercite presiuni asupra jurnaliştilor, care şi-au făcut alegerea sinceră în favoarea puterii”, a menţionat şeful statului, citat de serviciul de presă.
În cadrul întâlnirii au fost lansate iniţiativele privind crearea unei organizaţii profesionale naţionale a ziariştilor, instituirea în Moldova a Zilei Jurnalistului, fiind propusă şi adoptarea unei declaraţii comune a tuturor reprezentanţilor mass-media la tema integrării europene a R. Moldova.
Un alt comunicat de presă difuzat la 10 iunie anunţă că preşedintele R. Moldova, Vladimir Voronin, a semnat decretul cu privire la numirea lui Ilie Teleşcu, fost preşedinte al Companiei „Teleradio- Moldova” în funcţia de consilier al prezidenţial pentru programe umanitare.