Șeful IGP nu poate declara dacă vor fi sau nu luate corturile de pe bulevardul Ștefan cel Mare

Șeful Inspectoratului General al Poliției, Viorel Cernăuțeanu, spune că „atât timp cât nu este o responsabilitate clară din partea Primăriei capitalei, poliția va întreprinde toate acțiunile legale pentru a debloca traseele din Chișinău”. Însă „nu poate declara dacă vor fi sau nu luate corturile de pe bulevardul Ștefan cel Mare, care a fost blocat de protestatari”. El spune că mizează pe legalitate din partea organizatorilor protestului și a administrației publice locale, transmite IPN.

„Indiferent dacă aceștia nu-și vor manifesta activitatea civică corectă în raport cu cetățenii Chișinăului, poliția va documenta în cadrul legal și va asigura fluidizarea traficului rutier și nu doar”, a menționat șeful IGP într-o conferință de presă susținută luni dimineața.

Potrivit lui, începând cu data de 18 septembrie, de când au început protestele în preajma Președinției, și până pe 9 octombrie, a avut loc o serie de constatări de contravenții și de infracțiuni. Doar duminică, în timpul întrunirii au fost fixate mai bine de 45 de încălcări admise de participanții la proteste.

Șeful Poliției susține că din 18 septembrie și până acum, au fost formulate un șir de sesizări în adresa Primăriei Chișinău, dar și a Procuraturii municipiului Chișinău „în legătură cu acțiunile sau inacțiunile administrației publice locale și ale organizatorilor protestului”. S-au adresat și în instanța de judecată după ce vineri au solicitat Primăriei schimbarea modului de desfășurare a întrunirii. Însă administrația locală nu ar fi dat curs acestui demers.

Totodată, reprezentanții Poliției au vrut să vorbească cu organizatorul întrunirii pentru a stabili anumite reguli, dar s-a constatat că lipsește o persoană responsabilă desemnată de organizatorii protestului. Viorel Cernăuțeanu insistă să intervină primarul capitalei, pentru că, potrivit lui, administrația publică locală este cea care solicită încetarea întrunirii. Potrivit lui, în adresa Poliției au parvenit o serie de sesizări cu privire la încălcările protestatarilor și blocările care creează incomoditate și disconfort, iar poliția le va documenta.

Legat de blocarea intenționată de către primar a bulevardului Ștefan cel mare, șeful IGP spune că este o încălcare flagrantă a Codului Contravențional. Ca urmare, edilul riscă amendă de până la 4 500 de lei sau cu privarea dreptului de a ocupa funcția pe o perioadă de la trei luni până la un an – lucru care urmează să fie decis de instanță.

„Domnul primar nu a organizat o întrunire, ci a organizat abuziv blocarea arterei în municipiul Chișinău. În cazul domnului primar general, neavând o întrunire, dar făcând o încălcare contravențională grosolană – se duce pe Codul Contravențional”, a mai spus Viorel Cernăuțeanu.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.