Trecerea spitalelor raionale din gestiunea Consiliilor Raionale în gestiunea Ministerului Sănătății va îmbunătăți calitatea serviciilor medicale și va asigura investiții masive în echipamente moderne. O spune directorul Companiei Naționale de Asigurări în Medicină, Ion Dodon. Potrivit șefului CNAM, reforma spitalelor va permite regionalizarea celor mai importante servicii medicale, astfel încât toți cetățenii să aibă acces la asistență medicală de calitate, notează IPN.
Șeful CNAM dă asigurări că reforma spitalelor nu prevede nicidecum închiderea acestora, din contra, trecerea spitalelor raionale în gestiunea Ministerului Sănătății va permite modernizarea și dezvoltarea lor.
„Persoana asigurată are dreptul la asistență medicală gratuită, iar această asistență trebuie să fie de calitate. În anul 2023, peste 7 miliarde de lei au fost alocați sistemului spitalicesc. Opinia mea este că țara ar obține mai multe beneficii, dacă spitalele raionale s-ar afla în gestiunea directă a Ministerului Sănătății. În acest caz, obținem mai ușor regionalizarea unor servicii. De exemplu, serviciile în domeniul obstetric și ginecologic, serviciile din domeniu accidentelor cerebrale vasculare. Noi nu ne putem permite ca fiecare spital raional să dezvolte anumite servicii, de aceea ele trebuie să fie regionalizate și acest lucru nu poate fi făcut de un consiliu raional, pentru că fiecare consiliu raional crede că spitalul său este mai important”, a spus directorul CNAM, Ion Dodon, în cadrul emisiunii „Puncte de Reflecție” de la Vocea Basarabiei.
În urma consultărilor cu reprezentanții consiliilor raionale s-a ajuns la un consens astfel încât Ministerul Sănătății să preia doar gestiunea instituțiilor medicale, iar clădirile și terenurile acestora vor rămâne în proprietatea administrațiilor locale.
„Este o problemă de finanțare a acestor instituții. Autoritățile locale nu au resursele necesare pentru a gestiona aceste spitale și nici competența și specializarea necesară. Nu vedem ca în raioane să se investească în spitale și ceea ce am putea obține în afară de regionalizare este o distribuire mai bună a resurselor. Dacă avem un singur aparat tomograf și două spitale raionale? Unde să-l repartizăm? Cert este că proprietatea administrațiilor publice locale rămâne intactă”, a mai spus șeful CNAM.
Proiectul privind trecerea spitalelor raionale din subordinea consiliilor raionale în gestiunea Ministerului Sănătății a fost aprobat de Parlament în prima lectură. Deputații PAS, care sunt autorii proiectului, spun că măsura va duce la creșterea calității serviciilor pentru pacienți, prin majorarea investițiilor și eficientizarea managementului spitalicesc.