Șeful ANSP prezintă scuze în urma declarațiilor legate de povara infecției COVID-19

Directorul Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, Nicolae Furtună, a prezentat astăzi, 8 septembrie, scuze publice după ce a declarat într-o emisiune televizată că „în toată lumea COVID-ul a luat viața celor care și așa erau o povară și pentru ei, și pentru cei din jur”. Potrivit șefului ANSP, din punct de vedere medical expresia „povara infecției COVID-19” este una corectă, nu și din punct de vedere social și al suferințelor, transmite IPN.

„Pornim de la sintagma povara COVID-19, la care am făcut referință medicală și nu socială. Și nu este pentru prima oară când termenul „povara infecției COVID-19” este utilizat, inclusiv de mine. Dar dincolo de acestea, vreau să vin cu compasiune și empatie față de cei care nu au înțeles corect mesajul meu și care au fost afectați de acest mesaj. Eu încă o dată îmi aduc scuzele de rigoare acelor persoane, care într-un fel sau altul, au înțeles, altfel decât am avut în vedere, expresia legată de povara COVID”, a declarat Nicolae Furtună într-un briefing de presă.

Șeful ANSP a mai spus că, din punct de vedere medical expresia legată de povara COVID-ului este una corectă, nu și din punct de vedere social și al suferinței. „Scopul ieșirii mele astăzi în fața presei și a publicului este de a-mi aduce încă o dată și de multe ori scuzele de rigoare pentru înțelesul poverii și încă o dată remarc – povara medicală și nicidecum nu este legate de povara socială și suferințe și necazurile oamenilor legate de infecția COVID”, a menționat Furtună.

În cadrul unei emisiuni TV, Nicolae Furtună a declarat că aproape toate decesele asociate noului tip de coronavirus vizează persoane care sufereau de cel puțin o comorbiditate – obezitate, cancer, diabet zaharat etc. „Nu vreau să fiu judecată și să nu pară cinic, dar în toată lumea COVID-ul a luat viața celor care și așa erau o povară pentru ei și pentru cei din jur – oameni care se chinuiau în stadii terminale de cancer, în stadii avansate de diabet zaharat, în patologii cardiovasculare”, puncta Nicolae Furtună.

Aceste declarații au stârnit mai multe reacții și critici. Partidul Democrat a calificat declarațiile șefului ANSP ca fiind scandaloase și cinice. „O insultă la adresa tuturor celor care au fost infectați cu COVID sau au pierdut pe cineva drag în această luptă. Solicităm scuze publice în fața celor care au avut de suferit în urma acestei crunte pandemii și demisia de onoare a acestui personaj”, a declarat președintele PDM, Pavel Filip, într-o postare pe pagina sa de Facebook.

Liderul Partidului Platforma Demnitate și Adevăr, Andrei Năstase, a menționat că declarația șefului ANSP „demonstrează, dacă mai era nevoie, de cât cinism și nesimțire poate da dovadă această guvernare atunci când este vorba despre oameni și despre sănătatea lor”. „Demisia acestui personaj este singura cale prin care ofensa adusă tuturor cetățenilor Republicii Moldova, mai ales celor care au avut de suferit din cauza COVID-19, poate fi recunoscută și integral asumată. Promovarea și susținerea unor personaje de genul acestui domn Nicolae Furtună în funcții atât de importante în managementul crizei sanitare măsoară nivelul de incompetență a acestei guvernări iresponsabile și mincinoase”, susține Năstase.

Și Mișcarea Politică UNIREA a anunțat că va organiza începând cu ora 13.00, în fața Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, un protest „împotriva declarațiilor inadmisibile ale lui Nicolae Furtună”.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.

IPN LIVE