Șefa PA: Corupții au înțeles că îmi fac lucrul de procuror și sunt deranjați, chiar speriați

„Sunt în funcție ca rezultat al unui concurs riguros și transparent la care am participat pentru că vreau cu adevărat să-mi ajut țara. Nimeni nu mi-a promis sau garantat că voi fi câștigătoare la acest concurs”. Declarațiile îi aparțin șefei Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin, în contextul declarațiilor politicienilor din opoziție care au cerut anularea numirii sale în funcție. Șefa PA a mai spus că este în această funcție pentru a-și face lucrul de procuror.  „Corupții au înțeles deja tare bine acest lucru și sunt deranjați, chiar speriați”, a fost reacția șefei Procuraturii Anticorupție, transmite IPN.

„Am avut un interviu public și un dosar prezentat în fața unei comisii cu reprezentanți din societatea civilă și din procuratura moldovenească, cât și experți din afara țării, România, SUA și Letonia. Acești membri au analizat educația mea, formarea mea ca și procuror, experiența și expertiza mea în SUA, planul de management și argumentarea mea în ceea ce privește lupta cu corupția în Republica Moldova. Comisia de preselecție mi-a acordat un punctaj de 9,8 (comparativ cu punctajul de 7, 7,4 și 8,4 la ceilalți candidați)”, afirmă Veronica Dragalin.

Potrivit ei, încercări de a o intimida s-au făcut începând cu perioada când aplica la această poziție. „Cu mult zel s-a răspândit falsul despre poziția mea de procuror federal în SUA, precum că nu aș fi fost, de fapt, procuror. Oameni pretinși educați au pus la îndoială în spațiul public educația, pregătirea profesională și experiența mea, chiar dacă informația inclusă în CV poate fi verificată online. În acest context în acea perioadă am trimis o solicitare la CSP pentru a clarifica cine contestă educația și calificările mele, rămasă fără răspuns”, susține șefa PA.

O altă încercare de a ataca funcția sa ca procuror Șef, spune Dragalin, este acuzația falsă că a obținut funcția pentru că mama ei ar fi făcut o donație pentru Partidul PAS. Aceasta se declară mândră de părinții ei, care au început lupta cu corupția în Moldova înaintea sa prin donații și alte activități, cum ar fi donații către presa independentă, atunci când aceasta era sufocată de mafioți, către ONG-uri, atunci când acestea protestau nedreptățile într-un stat capturat. „Părinții mei au făcut două donații către PAS prin transfer bancar în perioada campaniilor electorale din 2020 și 2021, câte 1000 de dolari fiecare. Aceasta nu este finanțare ilegală a unui partid, acestea sunt donații in limitele permise de lege. Noi vorbim despre 2000 de dolari. Credeți că aceasta este suma suficientă pentru a cumpăra locul de procuror-șef al PA? Acest post nu are preț și nu poate fi cumpărat”, a mai spus Veronica Dragalin.

Politicienii din opoziție, cei din Blocul Comuniștilor și Socialiștilor, dar și cei din Partidul Șor, au numit în repetate rânduri concursul de numire a șefei Procuraturii Anticorupție, Viorica Dragalin, un trucaj. „Anunțăm în că inițiem procedurile prealabile în vederea acționării în justiție, în contenciosul administrativ a Consiliului Superior al Procurorilor, care prin actul său a numit-o pe doamna Dragalin în această funcție. Considerăm că acel act prin care dânsa a fost numită în funcție este lovit de nulitate, deoarece toate acțiunile care au precedat acel concurs rușinos, tot trucajul cu note, acea acțiune sunt lovite de nulitate”, declara săptămâna trecută deputatul socialist Vasile Bolea.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.