Şef de direcţie din cadrul MAIA şi directorul unei firme, reţinuţi de CNA

Şeful Direcţiei juridice din cadrul Ministerului Agriculturii şi Industriei Alimentare şi directorul unei firme de construcţii au fost reţinuţi joi, 11 februarie, în cadrul unui dosar de corupţie. Potrivit Centrului Naţional Anticorupţie, cei doi bărbaţi au fost reţinuţi în flagrant după percheziţiile desfăşurate în birourile de serviciu şi automobilele bănuiţilor, transmite IPN.

Potrivit unui comunicat de presă al CNA, şeful Direcţiei şi agentul economic ar fi încercat să corupă un şef de direcţie din cadrul MAIA. Acesta trebuia să nu susţină, într-un proces de judecată, poziţia oficială a ministerului, ci să adopte un comportament favorabil agentului economic. Este vorba despre un proces de judecată iniţiat împotriva firmei agentului economic de către Institutul ştiinţifico-practic de horticultură şi tehnologii alimentare, subordonat ministerului.

Institutul a solicitat anularea unui contract, încheiat în 2012 între minister şi agentul economic. Prin acest contract, ministerul a dat în arendă firmei un lot de pământ cu suprafaţa de un hectar pentru construcţia unor locuinţe. Blocurile însă nu au fost construite, iar Institutul s-a adresat în instanţa de judecată cu demersul de declarare a nulităţii actului.

CNA a stabilit că şeful Direcţiei, prin înţelegere prealabilă cu directorul firmei, ar fi comis mai multe tentative de corupere în privinţa unui şef de direcţie din cadrul MAIA, propunându-i diferite sume de bani, inclusiv un apartament în Chişinău,  pentru ca acesta să retragă în instanţă pretenţiile ministerului faţă de agentul economic. Potrivit CNA, drept dovadă a actului de corupere serveşte şi o recipisă, semnată de directorul firmei, prin care acesta se obligă să ofere funcţionarului MAIA drept mită un apartament sau echivalentul a 25 de mii de euro.

Potrivit denunţătorului, omul de afaceri i-ar fi cerut şefului de la MAIA restituirea recipisei întocmite în schimbul unui avans de o mie de euro, menţionând că va achita în rate suma promisă. Astăzi, ofiţerii CNA l-au prins în flagrant pe directorul firmei, în momentul în care transmitea banii funcţionarului. Şeful Direcţiei juridice a fost reţinut pentru 72 de ore, iar acum se află la CNA.

Pe acest caz a fost iniţiată o cauză penală în temeiul pentru corupere activă. Dacă vor fi găsiţi vinovaţi, bărbaţii riscă până la 15 ani de detenţie.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.