Ședința comună a guvernelor e așteptată de la preluarea mandatului, Natalia Gavrilița

Ședința comună a guvernelor de la Chișinău și București, din 11 februarie, este un eveniment pe care autoritățile de la Chișinău și-l doresc de la  preluarea mandatului, dar care din cauze politice și pandemice este organizat abia acum. „Este o ședință la care ambele părți au lucrat mult pentru a rezolva probleme reale ale cetățenilor și pentru a aduce un impact major dezvoltării relațiilor dintre țările noastre”, a declarat premierul Natalia Gavrilița într-o conferință de presă, transmite IPN.

La ședință va fi semnat acordul privind reducerea tarifelor de furnizare a serviciilor de roaming internațional și a celor de apeluri internaționale între cele două state. De asemenea, urmează să fie semnate acorduri care prevăd construcția și reparația unor poduri, inclusiv a podului de la Ungheni.

Șefa executivului a declarat că România va acorda Moldovei un grant în valoare de o sută de milioane de euro, care va putea fi accesat pe parcursul următorilor ani. „Istoria acestei decizii este una lungă. Încă în 2014, Guvernul României și-a asumat o decizie similară. Pe parcursul anilor, guvernele Republicii Moldova au putut absorbi doar 35 de milioane din această sumă. Restul sumei, din cauza atitudinii guvernării precedente, a fost oprită. Una dintre primele acțiuni ale noului guvern a fost să convingă partea română să revadă decizia și să reia acel proiect pentru ca să putem accesa banii în beneficiul cetățenilor noștri. Am reușit să convingem prietenii din România, nu doar să reia programul, ci să-l repornim din nou cu suma reîntregită de o sută de milioane de euro. E o contribuție importantă pe care ne o asumăm să o folosim cu maximă eficiență”, a declarat Natalia Gavrilița.

Proiectele spre care vor merge banii urmează să fie convenite de ambele părți în discuții ulterioare. Executivul de la Chișinău va propune ca cea mai mare parte din grant să suplinească sumele alocate Fondului de dezvoltare regională și locală, pornit acum câteva luni pentru dezvoltarea localităților și îmbunătățirea condițiilor de trai. O altă parte a grantului va fi redirecționată pentru investiții în obiective culturale, proiecte în domeniul mass-media etc.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.