Securitatea alimentară a ţării este asigurată tot mai pronunţat prin extinderea importului, expert BCI
Nivelul de securitate alimentară a R. Moldova a scăzut esenţial. Cele mai înalte ritmuri de stagnare se referă la produsele agroalimentare valoare biologică înaltă: carnea şi produsele din carne, laptele şi produsele lactate, fructele şi pomuşoarele. De această părere este expertul Bussines Consulting Institute, Victor Moroz, citat de Info-Prim.
Securitatea alimentară a ţării este asigurată tot mai pronunţat prin extinderea importului”, susţine expertul. Sectorul agricol beneficiază de circa 4% din investiţiile în capital fix, investiţiile străine în agricultura Republicii Moldova fiind şi mai modeste, spune Victor Moroz.
Potrivit lui, pentru soluţionarea problemei subalimentaţiei şi substituirii importului masiv de produse agroalimentare este necesară întreprinderea unor măsuri urgente de creştere a volumelor de producere a cărnii, fructelor şi altor produse cu valoare nutritivă înaltă.
“Nu numai Moldova se confruntă cu astfel de probleme. Organizaţia Mondială pentru Alimentaţie şi Agricultură a lansat iniţiativa de a organiza un summit, în cadrul căruia va fi discutată securitatea alimentară globală. Se va propune, în primul rând, majorarea investiţiilor în agricultură până la un nivel de 17%, indicator al anilor 80”, a spus Expertul BCI.
Summitul va avea loc între 16 şi 18 noiembrie la Roma şi va fi finanţat de Arabia Saudită, care va aloca în aceste scopuri 2,5 mln dolari.