Sectorul producerii energiei din surse alternative atrage tot mai mulţi tineri
Tot mai mulţi tineri vin să activeze în sectorul producerii energiei din surse alternative, constată Oleg Donoagă, preşedintele Asociaţiei obşteşti pentru promovarea biocombustibililor în Moldova. Acesta a spus, într-un interviu, că doritori sunt mulţi, afacerea este interesantă, dar destul de costisitoare – aproximativ 30-40 mii de euro pentru început, transmite Info-Prim Neo.
„Ne ajută PNUD Moldova,Uniunea Europeană, Guvernul a creat Fondul de Eficienţă Energetică, care va fi de ajutor producătorilor. Sunt în proces de elaborare standardele în domeniul energiei regenerabile. În câţiva ani o să avem o platformă normativă echivalentă cu cea din ţările UE, ceea ce o să ne permită să dezvoltăm această industrie”, a remarcat Oleg Donoagă.
Ion Muntean, premiat la Gala Moldova Eco Energetică 2012 pentru „Cea mai bună Iniţiativă de Comunicare”, a lansat un blog pe care plasează informaţii relevante din domeniu. „Acest blog este pentru tinerii care stau mai mult pe internet, pentru cetăţenii Moldovei plecaţi peste hotare ca să adune bani şi să revină la baştină pentru a deschide o afaceri, pentru potenţialii investitori în domeniul energetic, mai mari sau mai mici. De sigur, instituţiile publice au siteuri, ele informează ce mai este nou. Dar pentru a-ţi forma o părere, de exemplu despre climatul de afaceri sau despre unele oportunităţile investiţionale, ai nevoie de altceva. O părere exprimată de o persoană din afara structurilor guvernamentale contează. Şi chiar primesc scrisori de la cei ce accesează informaţia plasată, îmi solicită detalii noi – înseamnă că blogul e util”, a mai spus Ion Muntean.
Valeriu Damaschin, un alt autor care a participat la Gala Moldova Eco Energetică 2012, spune că a reuşit să încălzească o casă doar cu energia pământului şi apele subterane. Altă casă a dotat-o cu panouri fotovoltaice, care produc 10 kilovaţi de energie. „Stăpânul casei poate s-o vândă companiei de distribuţie a energiei electrice. Am făcut şi un proiect care permite încălzirea caselor fără a folosi gaze sau cărbune”, a spus Valeriu Damaschin. În opinia sa, există suficient potenţial pentru a realiza obiectivele stabilite în Strategia Energetică – de a produce 20% din consumul de energie din surse regenerabile, alte 20% de a le economisi din implementarea proiectelor de eficienţă energetică.
Moldova Eco Energetică este organizată de către Ministerul Economiei şi Agenţia pentru Eficienţă Energetică, la iniţiativa Proiectului Energie şi Biomasă din Moldova, finanţat de Uniunea Europeană, co-finanţat şi implementat de PNUD Moldova. Ion Scaleşchi, ofiţer de presă la Agenţia pentru Eficienţă Energetică, a precizat că premianţilor, 11 la număr, li s-a oferit posibilitatea de a beneficia de diverse echipamente şi utilaje sau de servicii de audit energetic şi servicii de consultanţă, la alegere, în valoare de circa 1000 de euro.
Învingătorii din acest an sunt: Cel mai bun Proiect în Energia Solară – Ecowatt Impex SRL; Cel mai bun Proiect în Energia Eoliană – Universitatea Tehnică din Moldova; Cel mai bun Proiect în Energia Geotermală – Sergiu Cocârlă; Cel mai bun Proiect în Biomasă – Agrobiobrichet SRL; Cel mai bun Proiect în Biogaz – Vasile Moraru; Cel mai bun Proiect de Eficienţă Energetică în sectorul public – Spitalul public din Orhei; Cel mai bun proiect de Eficienţă Energetică în sectorul privat – Laiola SRL; Cea mai bună Iniţiativă de Comunicare – Ion Muntean; Cea mai bună Iniţiativă Educaţională – Universitatea Tehnică din Moldova; Cea mai bună Iniţiativă a Tinerilor – Gutta Club.