Sectorul privat poate accelera dezvoltarea ţării, Raportul Naţional de Dezvoltare Umană

Deşi s-au obţinut progrese în ultimii ani, Moldova are unde să avanseze în ceea ce priveşte dezvoltarea umană, se menţionează în Raportul Naţional de Dezvoltare Umană 2014 „Cetăţeni corporativi veritabili: Obiectivele publice şi private în serviciul dezvoltării umane”, prezentat joi, 20 noiembrie, de PNUD, transmite IPN.

În opinia autorilor, pentru a reduce discrepanţa dintre indicele dezvoltării umane înregistrat în Moldova şi cel din ţările din regiune este necesar ca sectorul privat, în calitatea sa de angajator, investitor şi contribuabil, să facă un front comun cu Guvernul, cu alte instituţii ale statului pentru dezvoltarea umană. Aceasta, cu atât mai mult cu cât sectorul privat din Moldova asigură 80% din încasărilde fiscale la bugetul public naţional şi două treimi din locurile de muncă create în economie.

Raportul recomandă fortificarea rolului sectorului privat în calitate de agent al schimbării, evidenţiind mai multe acţiuni pe care trebuie să le efectueze Guvernul şi alte instituţii ale statului în acest sens. Printre ele: asigurarea unor politici fiscale pro-dezvoltare umană, abilitarea companiilor pentru crearea mai multor locuri de muncă, implicarea acestora în procesul educaţional şi în dezvoltarea forţei de muncă, afirmarea sectorului privat ca motor al progresului tehnologic şi invaţiilor.

„Toate aceste acţiuni vor fi promovate prin aprofundarea dialogului public-privat, inclusiv  având în vedere procesul de descentralizare, la nivel local, unde deseori el lipseşte”, a menţionat unul din autorii studiului, Adrian Lupuşor, directorul Centrul Analitic Independent Expert-Grup. Potrivit expertului, nu există  incompatibilitate în dorinţa firească a sectorului privat de a avea profit şi obiectivele dezvoltării umane. „Într-o societate unde nivelul de dezvoltare umană este mai înalt, şi mediul de afaceri este mai favorabil, iar condiţiile de activitate a companiilor mai bune”, a explicat Adrian Lupuşor.

Preşedintele Confederaţei Naţionale a Patronatelor din Moldova, Leonid Cerescu, a spus că raportul inspiră optimism, având în vedere rolul care ar putea să-l aibă aibă sectorul privat în dezvoltarea umană. „În ceea ce priveşte dialogul pubic-privat, avem mai multe platforme de dialog cu Guvernul şi cu ministerele. Important este ca cele convenite în cadrul acestui dialog public-privat să fie traduse în fapt, să se materializeze în politici publice pe care le elaborează institruiţiile respective”, spus Cerescu.

„O dezvoltare durabilă şi incluzivă, care ar aduce beneficii tuturor oamenilor poate fi asigurată doar prin unirea eforturilor”, a subliniat coordonator rezident ONU în RM Nicola Harrington-Buhay.

Raportul de Dezvoltare Umană 2014 a fost elaborat la comanda Programului Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare(PNUD) în Moldova de Centrul Analitic Independent Expert-Grup.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.