Sectorul justiţiei are restanţe la capitolul executarea hotărârilor judecătoreşti, raport

Sectorul justiţiei are restanţe la capitolul executarea hotărârilor judecătoreşti. În multe raioane din ţară nu au fost încă create comisiile disciplinare de calificare a executorilor judecătoreşti, ceea ce împiedică desfăşurarea activităţii multor executori.  Constatările au fost făcute în cadrul prezentării primului raport trimestrial de monitorizare a implementării Strategiei de Reformă în Sectorul Justiţiei, transmite IPN.

Unul dintre autorii raportului, Alexandru Postică, avocat în cadrul Asociaţiei „Promo-LEX”, a declarat joi, 23 mai, în cadrul unei conferinţe de presă, că în multe raioane din ţară nu sunt executori judecătoreşti din cauza lipsei anumitor reglementări în acest sens. O altă restanţă importantă ar fi, potrivit lui Alexandru Postică, un studiu asupra impozitării reprezentanţilor profesiilor liberale: avocaţi, notari, executori judecătoreşti şi mediatori. Conform planurilor de acţiuni aprobat, acest studiu trebuia să fie realizat la finele anului 2012, dar nu s-a făcut încă.

În raport se mai constată o transparenţă şi operativitate insuficientă a grupurilor de lucru pentru monitorizarea strategiei. Agenda şedinţelor grupurilor de lucru este plasată prea târziu, cu o zi sau două înainte de şedinţă. Regulamentul de funcţionare prevede că o persoană care vrea să participe la şedinţa grupului de lucru trebuie să formuleze către secretariat o cerere în scris cu cel puţin 7 zile înainte de şedinţă. Astfel, se limitează posibilitatea doritorilor de a participa la şedinţe.

Preşedintele Asociaţiei pentru Guvernare Eficientă şi Responsabilă, Olesea Stamate, co-autor al raportului, a spus că, deşi nu putem vorbi despre un impact imediat a strategiei de reformă în sectorul justiţiei, se poate stabili un punct de referinţă vizavi de care va fi posibilă comparaţie în următorii ani a schimbărilor pe care le aduce reforma în domeniu.

Olesea Stamate a mai spus că proiectul de monitorizare a implementării Strategiei de Reformă în Sectorul Justiţiei a demarat în prima lună a anului curent şi se va finaliza în septembrie 2014. Scopul este de a oferi o evaluarea independentă a gradului de realizare a acţiunilor planificate în cadrul strategiei şi de a implica societatea civilă la nivel naţional şi local în activităţi de monitorizare şi responsabilizare a autorităţilor publice.

Raportul a fost elaborat în cadrul proiectului „Monitorizarea reformei sectorului justiţiei pentru sporirea responsabilităţii Guvernului”, implementat de către Asociaţia „Promo-LEX” şi Asociaţia pentru Guvernare Eficientă şi Responsabilă, realizat cu sprijinul financiar al Uniunii Europene.

  • alexandru postica despre reforma in judecatorie.mp3
  •     0

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.