Sectorul justiţiei are restanţe la capitolul executarea hotărârilor judecătoreşti. În multe raioane din ţară nu au fost încă create comisiile disciplinare de calificare a executorilor judecătoreşti, ceea ce împiedică desfăşurarea activităţii multor executori. Constatările au fost făcute în cadrul prezentării primului raport trimestrial de monitorizare a implementării Strategiei de Reformă în Sectorul Justiţiei, transmite IPN.
Unul dintre autorii raportului, Alexandru Postică, avocat în cadrul Asociaţiei „Promo-LEX”, a declarat joi, 23 mai, în cadrul unei conferinţe de presă, că în multe raioane din ţară nu sunt executori judecătoreşti din cauza lipsei anumitor reglementări în acest sens. O altă restanţă importantă ar fi, potrivit lui Alexandru Postică, un studiu asupra impozitării reprezentanţilor profesiilor liberale: avocaţi, notari, executori judecătoreşti şi mediatori. Conform planurilor de acţiuni aprobat, acest studiu trebuia să fie realizat la finele anului 2012, dar nu s-a făcut încă.
În raport se mai constată o transparenţă şi operativitate insuficientă a grupurilor de lucru pentru monitorizarea strategiei. Agenda şedinţelor grupurilor de lucru este plasată prea târziu, cu o zi sau două înainte de şedinţă. Regulamentul de funcţionare prevede că o persoană care vrea să participe la şedinţa grupului de lucru trebuie să formuleze către secretariat o cerere în scris cu cel puţin 7 zile înainte de şedinţă. Astfel, se limitează posibilitatea doritorilor de a participa la şedinţe.
Preşedintele Asociaţiei pentru Guvernare Eficientă şi Responsabilă, Olesea Stamate, co-autor al raportului, a spus că, deşi nu putem vorbi despre un impact imediat a strategiei de reformă în sectorul justiţiei, se poate stabili un punct de referinţă vizavi de care va fi posibilă comparaţie în următorii ani a schimbărilor pe care le aduce reforma în domeniu.
Olesea Stamate a mai spus că proiectul de monitorizare a implementării Strategiei de Reformă în Sectorul Justiţiei a demarat în prima lună a anului curent şi se va finaliza în septembrie 2014. Scopul este de a oferi o evaluarea independentă a gradului de realizare a acţiunilor planificate în cadrul strategiei şi de a implica societatea civilă la nivel naţional şi local în activităţi de monitorizare şi responsabilizare a autorităţilor publice.
Raportul a fost elaborat în cadrul proiectului „Monitorizarea reformei sectorului justiţiei pentru sporirea responsabilităţii Guvernului”, implementat de către Asociaţia „Promo-LEX” şi Asociaţia pentru Guvernare Eficientă şi Responsabilă, realizat cu sprijinul financiar al Uniunii Europene.