Sectorul de creditare nebancară a înregistrat o creștere a activelor de 15,74%, CNPF

Organizațiile de creditare nebancară (OCN) și Asociațiile de Economii și Împrumut (AEÎ), autorizate și reglementate de Comisia Națională a Pieței Financiare (CNPF), au acordat împrumuturi și leasing de aproximativ 12,44 miliarde de lei în anul 2021. Dintre acestea 11,35 miliarde lei au revenit sectorului OCN și 1,09 miliarde lei – sectorului AEÎ. Comparativ cu 2020, portofoliul de împrumuturi a crescut cu 1,87 miliarde lei sau 17,69%, transmite IPN.

Potrivit unui comunicat de presă al CNPF, valoarea activelor totale la nivelul întregului sistem de creditare nebancară (AEÎ și OCN) și-a continuat trendul de evoluție și pe parcursul anului trecut, ajungând la 13,56 miliarde lei, ceea ce e în creștere cu 15,74%.

La 1 ianuarie 2022, în Registrul organizațiilor de creditare nebancară autorizate erau incluse 143 de companii cu dreptul de a desfășura activitate de creditare nebancară. La aceeași dată, licențe pentru desfășurarea activității profesioniste dețineau 226 de Asociații de Economii și Împrumut.

Numărul beneficiarilor de credite nebancare (OCN și AEÎ) a fost de 464 de mii de persoane, iar mărimea medie a unui împrumut a constituit 26,77 mii de lei.

În același timp, capitalul propriu înregistrat per sector a însumat 4,73 miliarde de lei, fiind în creștere cu circa un miliard de lei față de aceeași perioadă din anul 2020.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.