În Republica Moldova mai persistă fenomenul de discriminare pe criterii de vârstă, sex sau etnie la angajare. Acest fenomen negativ afectează întreaga societate, iar economia statului are doar de suferit. Statul nu va reuşi să implementeze efectiv legislaţia non-discriminare dacă nu va fi ajutat de către angajatori. Despre aceasta s-a discutat la primul forum al angajatorilor pentru non-discriminare, iniţiat de sectorul privat de afaceri din Moldova, transmite IPN.
Ambasada Suediei în Moldova şi Delegaţia Uniunii Europene la Chişinău au susţinut iniţiativa sectorului privat din Moldova. Ambasadoarea Suediei, Ingrid Tersman, a declarat, la deschiderea evenimentului, că acele companii care promovează principiile non-discriminare au doar de câştigat. Diplomatul a subliniat că nu este suficient doar un plan de promovare a acestor principii, ci şi de o forţă motrice care să grăbească lucrurile.
Wicher Slagter, şeful Secţiei politică şi economie a Delegaţiei UE în Moldova, a amintit despre matematicianul Alan Turing, care a salvat Europa descifrând codul criptat al fasciştilor în timpul celui de-al doilea război mondial şi care a inventat mai multe componente pentru calculatoare, fără de care nu ar fi existat acum sistemul de operare, nici internetul, nici telefoanele de ultima generaţie. „ Alan Turing a fost homosexual. A trăit într-o perioadă şi o societate deloc tolerantă, a fost condamnat şi s-a sinucis la nici 50 de ani. Dacă ar fi fost acceptat aşa cum este, ar fi reuşit să descopere şi să inventeze mult mai multe lucruri”, a subliniat oficialul european. Acesta a adăugat că o societate are de pierdut dacă nu dă dovadă de toleranţă. UE susţine Moldova să devină un stat democratic, în care oamenii să fie apreciaţi conform meritelor lor.
Alexei Buzu, directorul executiv al Centrului naţional de studii şi informare pentru problemele femeii „Parteneriat pentru Dezvoltare”, a declarat jurnaliştilor că, potrivit practicii internaţionale, companiile în conducerea cărora sunt mai multe femei au venituri mai mari cu circa 30%. De asemenea, s-a demonstrat că, odată cu promovarea non-discriminării la angajare, salariaţii devin mai loiali şi mai productivi. Alexei Buzu a menţionat şi necesitatea eliminării discriminării la angajarea persoanelor cu dizabilităţi, când e vorba de posturi în care se pot descurca.
Viceministrul muncii, protecţiei sociale şi familiei, Ruxanda Glavan, a declarat că promovarea principiilor non-discriminatorii sunt importante şi pentru parcursul european al ţării. Oficialul a menţionat că eforturile statului sunt egale cu zero dacă nu sunt susţinute de către angajatori.
La sfârşitul forumului, angajatorii prezenţi au semnat un angajament de promovare a politicilor de non-discriminare în companiile lor.