Sectorul Business Process Outsourcing ia amploare în Republica Moldova

Sectorul Business Process Outsourcing ia amploare în Republica Moldova și autoritățile anticipează și în continuare o creștere fulminantă. Deși date oficiale nu sunt încă, un studiu efectuat recent arată că cele mai multe companii operează tehnologii informaționale, însă altele sunt orientate pe externalizarea proceselor de afaceri – servicii comerciale, de telecomunicații, activități bancare, transporturi etc. Acest sector, ca și cel IT, practic nu are bariere la export, nu necesită vămuiri, certificări complicate, iar efortul din partea autorităților și a antreprenorului este minim pentru a presta aceste serviciu. Declarații în acest sens a fost făcute în cadrul unei conferințe de presă organizate de Agenția de Investiții „Invest Moldova”, transmite IPN.

Studiul a fost realizat de către Magenta Consulting în perioada 13-20 mai, la el participând persoane din conducerea a 20 de companii. Cercetarea a presupus colectarea și analiza datelor primare obținute în cadrul sondajului și a datelor deja existente pentru a contura o imagine mai amplă despre sectorul de externalizare a proceselor de afaceri din Moldova.

Pentru efectuarea celor 20 de chestionare au fost contactate circa două sute de companii, însă unele dintre ele au refuzat să participe pentru că s-ar afla încă în zonă gri de activitate. Datele cercetării arată că nouă din cele 20 de companii planifică să extindă domeniul de activitate. S-a constatat că aceste companii prestează servicii din Moldova pentru  România, Elveția, Germania, Marea Britanie, Belgia, Franța, SUA etc.

De regulă, clienții acestor companii solicită limba engleză la prestarea serviciilor (17 companii din 20), însă sunt solicitate și limbile – română, franceză, rusă, germană și italiană. În total în cele 20 de companii intervievate sunt angajate 1 584 de persoane, reprezentanți ai tuturor categoriilor de vârstă, preponderent tineri. În primele șase luni ale anului, în șapte companii, numărul angajaților a crescut, iar în 13 companii a rămas la fel. Mai bine de jumătate din companii planifică angajări noi. Pe lângă remunerarea financiară, companiile atrag angajații prin avantaje cum ar fi instruiri, program flexibil, posibilitatea de a munci de acasă, cursuri de limbi străine etc.

Prezent la conferință, ministrul economiei, Sergiu Gaibu, a declarat că mediul de afaceri la nivel internațional conștientizează că multe servicii și multe procesări pot fi executate la distanță în condițiile unui proces continuu de digitalizare. Acest fapt a generat o creștere a unui sector întreg în toată lumea, iar aici deja depinde de capacitate, flexibilitate, cunoaștere profesiei și a limbilor străine. În opinia sa, Republica Moldova are toate capacitățile în acest sens, iar multe companii deja au succese prestând servicii cu specialiști moldoveni multor state în lume.

„Noi, ca și Guvern, lucrăm la instituirea unui regim facilitar pentru a crea confort pentru astfel de companii, inițiative antreprenoriale să activeze într-un regim simplificat – să se centreze pe prestarea serviciilor și nu pe birocrație, astfel încât să devenim ca țară concurențială pe piața internațională în acest sector care este în continuă creștere”, a notat ministrul.

Directorul Agenției de Investiții, Stelian Manic, a menționa că se anticipează o creștere fulminantă a acestui sector, iar recent au avut loc discuții cu două companii de talie mondială în domeniu. „Acest sector în Republica Moldova are un potențial pur și simplu enorm. Eu nu cred că acum am putea atrage atât de ușor într-un oricare alt domeniu economic cu ușurință companii de această talie”, a spus Stelian Manic.

Veaceslav Sutchevici, manager de componentă al Agenției de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ), a declarat că această industrie este una cu mare potențial pentru dezvoltarea țării. De asemenea, trebuie să servească în calitate de pilon pentru diversificarea industriilor de dezvoltare de rând cu cel industriile cu potențial de crearea a locurilor de muncă și de dezvoltare sustenabilă a economiei naționale. Este o industrie care permite concentrarea ei nu doar în capitală, dar deplasarea în regiunile țării, dar și peste hotare.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.