Se va lucra în continuare pentru o soluție pașnică a conflictului transnistrean, șef OSCE

OSCE va lucra în continuare pentru asigurare unei soluții pașnice și durabile pentru conflictul transnistrean, cu respectarea suveranității, integrității teritoriale și independenței țării, cu statut special pentru Transnistria. În contextul luptelor din Ucraina, devine și mai importantă utilizarea dialogului și măsurilor de consolidare a încrederii în procesul de soluționare a diferendului. Declarațiile au fost făcute în cadrul unei conferințe de presă la Chișinău, de către președintele în exercițiu al OSCE, ministrul afacerilor externe al Poloniei, Zbigniew Rau, transmite IPN.

Zbigniew Rau a remarcat că statutul special pentru Transnistria înseamnă integrarea într-o Republică Moldova pașnică și democratică, unde sunt respectate drepturile omului și unde societatea civilă se bucură de acele privilegii care sunt tipice pentru un stat democratic unde există supremația legii. Președintele în exercițiu al OSCE spune că este dificil de estimat când se va putea reuni formatul de negocieri „5+2” și că nu este momentul potrivit pentru speculații la acest subiect.

De asemenea, el a remarcat că războiul din Ucraina arată cât de periculoasă este problema munițiilor de la Cobasna. „Războiul arată cât de periculoasă poate fi situația atunci când lucrurile scapă de sub control. Trebuie să ne concentrăm atenția asupra acestei probleme vechi și nesoluționate”, a subliniat  Zbigniew Rau.

Vicepremierul Nicu Popescu, ministru al afacerilor externe și integrării europene, a spus că Republica Moldova își dorește o reglementare a conflictului transnistrean pe cale politică, prin negocieri, prin dialog. Această soluție trebuie să fie bazată pe principiul suveranității, integrității teritoriale în frontierele internațional recunoscute ale Republicii Moldova, cu respectarea drepturile și libertăților fundamentale ale omului în regiunea transnistreană și în întreaga țară.

Întrebat despre o eventuală agresiune a Rusiei în regiunea transnistreană, Nicu Popescu a spus că fiecare persoană de pe continent este afectată de  războiul din Ucraina, se simte mai puțin sigură decât până la izbucnirea lui. În același timp, reieșind din faptul că Moldova e un stat neutru, nu există motive ca să devină ținta acțiunilor ostile. Sigur nu poate prezice cum va evolua situația. Orice guvern e obligat să se pregătească de tot spectrul de scenarii care pot fi aplicate față de orice stat.

„Pentru noi singura modalitate de a reglementa conflictul transnistrean este calea pașnică, a negocierilor, și e sigur că practic fiecare persoană care locuiește în Republica Moldova, care include și regiunea transnistreană, își dorește ca Moldova să-și mențină starea de pace și nimeni din concetățeni nu-și dorește ca o anumită parte a țării noastre să fie implicate în aceste ostilități”, a declarat vicepremierul.

Nicu Popescu a condamnat agresiunea Rusiei asupra Ucrainei și și-a manifestat sprijinul ferm pentru suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.