Se schimbă modul de calculare a ajutorului de şomaj
Calcularea ajutorul de şomaj se va face nu în baza salariului mediu pe economie, ci în baza salariului mediu anterior al şomerului, transmite Info-Prim Neo cu referire la modificările şi completările operate de guvern în mai unele decizii anterioare ale sale.
Sergiu Sainciuc, viceministrul muncii, protecţiei sociale şi familiei, a menţionat că aceste completări şi modificări s-au făcut în vederea ajustării cadrului normativ aferent legislaţiei din domeniul ocupării forţei de muncă şi asigurării protecţiei sociale a persoanelor aflate în căutarea unui loc de lucru.
Astfel, cu începere din 1 iulie, ajutorul de somaj se calculează în baza salariului mediu al şomerului şi cuantumul acestuia va fi nu mai mic decât salariul minim pe economie şi nu mai mare decât salariul mediu pe economie pentru anul precedent.
„Astfel, s-a făcut o legătură directă între contribuţiile persoanei, care este asigurată cu surse pentru existenţă în cazul pierderii locului de lucru şi aportul ei personal la bugetul asigurărilor sociale de stat”, a specificat Sainciuc.
Viceministrul a spus că un studiu efectuat de Ministerul Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei (MMPSF) a evidenţiat o situaţie nefirească în cazurile când unii beneficiari primeau un ajutor de şomaj chiar mai mare decât salariul pe care îl primeau la ultimul loc de muncă. În aceste codiţii, persoanele respective nu erau interesate să caute un loc de lucru.
„Noi nu am redus ajutorul de şomaj, căci, conform formulei vechi, cei ce primeau acest ajutor până în prezent, aveau dreptul la un cuantum în proporţie de 50 la sută din salariu mediu pe economie. Pur şi simplu, s-a schimbat formula care pune ajutorul de şomaj în legătură directă cu contribuţia beneficiarului, această formulă fiind mult mai echitabilă nu doar în raport cu şomerii, dar chiar şi cu acei care activează în câmpul muncii”, a relevat el.
MMPSF susţine că de la schimbarea formulei de calcul economia mijloacelor financiare la bugetul asigurărilor de stat pe jumătate de an va constitui peste 1 mln lei. Aceste mijloace vor fi utilizate pentru formarea profesională a persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă, pentru stimularea mobilităţii forţei de muncă şi pentru informarea persoanelor aflate în şomaj despre evoluţiile şi oportunităţile pe piaţa muncii.
Totodată, 229 mii lei vor fi economisiţi de la majorarea stagiului de cotizare necesar pentru a beneficia de ajutor de şomaj de la 6 la 9 luni.