Se reduce termenul de răspuns la cererile de informații publice

Termenul de răspuns la cererile de informații publice urmează să reducă de la 15 zile lucrătoare, cât este în prezent, la 15 zile calendaristice (10 zile lucrătoare). Totodată, solicitanții de informații nu vor mai fi obligați să aplice semnătura electronică sau olografă pe cerere. Instituțiile publice care vor refuza să acorde informații de interes public în condițiile și în termenele stabilite de lege vor fi pasibile de răspundere administrativă. Prevederile se conțin într-un proiect de lege privind accesul la informațiile de interes public, aprobat joi de Parlament, transmite IPN.

Potrivit proiectului, dacă informația solicitată este disponibilă, ea urmează a fi oferită imediat, dar nu mai târziu de 15 zile calendaristice. Termenul va putea fi prelungit cu cel mult 10 zile calendaristice în cazul în care cererea este complexă sau se solicită un volum mare de informații, care necesită timp suplimentar pentru prelucrarea lor.

Ministra justiției, Veronica Mihailov-Moraru, a declarat în plen că proiectul prevede extinderea listei subiecților care constituie furnizori din informație, prin includerea întreprinderilor de stat și municipale, a persoanelor juridice de drept privat controlate de autoritățile publice, a întreprinderilor energetice etc.

„Este prevăzută introducerea expresă a interdicției în limitarea accesului la datele cu caracter personal referitoare la activitatea profesională a agenților publici, în special în ce ține de datele acestuia – nume, prenume, funcție, studii, experiență profesională, sancțiuni disciplinare, salariu etc.”, a notat ministra.

„Un element de noutate care consider că este foarte important și care va disciplina atât autoritățile publice, cât și societatea în general, ține de capitolul ce prevede consfințirea transparenței pro-active în calitate de modalitate primară de comunicare a informațiilor de interes public, precum și reglementarea expresă a catalogului de informații, care urmează a fi publicat din oficiu de către autoritățile publice. Aceasta înseamnă că orice pagină web oficială a oricărei entități publice urmează să cuprindă un șir de informații care să fie accesibile oricărei persoane interesate, fără a fi necesară o interpelare”, a mai spus Veronica Mihailov-Moraru.

Ministra a mai spus că un element important din proiect este instituirea unui mecanism de responsabilizare a instituțiilor în cazul în care vor refuza furnizarea informației sau vor oferi informații eronate, incomplete, sau vor face o readresare nejustificată.

Proiectul de lege urmează să fie aprobat și în lectură finală.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.