Ministerul Economiei şi Infrastructurii propune ca Societatea pe Acțiuni „Moldtelecom” să fie scutită de plata dividendelor aferente profitului net obținut în anul 2017. Într-un proiect de hotărâre, expus dezbaterilor publice, se menționează că această scutire va asigura posibilitatea majorării investițiilor în dezvoltarea serviciilor prestate, menținerea la un nivel înalt a calității serviciilor şi creșterea rentabilității activității desfășurate, transmite IPN.
Autorii proiectului precizează că „Moldtelecom” oferă populației întreaga gamă de servicii de telecomunicații: telefonie fixă, telefonie mobilă, internet, transport de date şi televiziune digitală. Analiza veniturilor din perioada anilor 2015-2017 indică o diminuare a cifrei de afaceri pe piața de telefonie fixă, fiind determinată de scăderea vânzărilor cu circa 11%. Una din problemele majore cu care se confruntă compania pe parcursul mai multor ani este problema aplicării tarifelor pentru telefonie fixă sub nivelul costurilor reale (acestea acoperă doar 52,7% din costuri), ceea ce generează cheltuieli neacoperite.
Trendul de diminuare a serviciilor de telefonie fixă se menține şi pe plan mondial. Acest fapt este determinat de migrarea rapidă a serviciilor voce de la rețelele de telefonie fixă, spre rețelele de telefonie mobilă, iar numărul abonaților este în scădere. Traficul de interconectări fixe pe parcursul ultimilor ani, de asemenea, înregistrează un trend de diminuare care va persista şi în viitor. În anul 2017 venitul tarifar aferent serviciului de telefonie fixă s-a diminuat cu circa 10%, iar a celui aferent interconectărilor cu circa 8%. Pe piața de comunicații electronice activează peste 500 de furnizori, iar unii din ei, dispun de o capacitate financiară avansată, inclusiv pentru investirea în dezvoltarea serviciilor proprii de telecomunicații.
Pentru a asigura calitatea înaltă a serviciilor de comunicații electronice prestate şi menţinerea poziției pe piață, „Moldtelecom” anual trebuie să investească mijloace financiare considerabile pentru dezvoltarea serviciilor pe baza tehnologiilor de ultima generație, termenul de recuperare a investițiilor fiind de circa 5-8 ani.