Costurile aferente unui credit nebancar sau leasing financiar, fie că este vorba despre dobândă, comisioane, penalități etc., ar putea fi plafonate, astfel încât să nu depășească valoarea împrumutului inițial contractat. Prevederea se conține într-un proiect de lege, elaborat de către Comisia Națională a Pieței Financiare, transmite IPN.
„Dacă va lua o mie de lei, el va trebui să întoarcă nu mai mult de două mii de lei, oricare ar fi penalitățile, oricare ar fi dobânda, comisioanele etc.”, a declarat vicepreședintele CNPF, Iurie Filip, într-o conferință de presă. Potrivit lui, deși sectorul organizațiilor de creditare nebancară (OCN) se află pe un trend ascendent, există anumite riscuri care însoțesc această dezvoltare spectaculoasă, cel mai vizibil fiind supra îndatorarea populației.
„Prin proiectul dat de modificări, autoritatea de supraveghere propune introducerea unor norme și pârghii de atenuare a riscurilor identificate pe piață ce țin de costurile nejustificate ale împrumuturilor – riscuri, care au fost observate, inclusiv de experții internaționali”, a menționat vicepreședintele CNPF. Potrivit lui, oamenii manifestă mai mare precauție, ba chiar apelează la asistența unu specialist când este vorba despre un credit mai valoros, de exemplu unul ipotecar. Nu se întâmplă la fel însă când vine vorba despre creditele nebancare.
Șefa Direcției generale creditare nebancară din cadrul CNPF, Alina Cebotariov, a informat că modificările propuse vor permite temperarea gradului de împovărare a populației prin introducerea de noi reglementări de creditare responsabilă, inclusiv cerințe privind condițiile și modul de evaluare a capacității clientului de rambursare a creditului nebancar. Potrivit proiectului de modificări, OCN urmează să raporteze la birourile istoriilor de credit, fapt ce le va permite entităților să se protejeze de creditarea multiplă a unor persoane neoneste.
Conform datelor CNPF, la data de 1 iunie 2019, activele deținute de organizațiile de creditare nebancară se cifrează sub zece miliarde de lei, fiind în creștere cu 65% față de aceeași perioadă a anului trecut. De asemenea, s-a majorat semnificativ și portofoliul de împrumuturi și leasing financiar, care atinge aproape 8,5 miliarde de lei, având un spor de 2/3 în comparație cu 1 iunie 2018. Numărul beneficiarilor de credite nebancare a ajuns sub 465 de mii de persoane, iar valoarea medie a unui împrumut depășește 18 mii de lei.