Se pregăteşte reforma instituţiilor penitenciare din Moldova

Deţinuţilor li se vor crea condiţii mai bune în penitenciare şi posibilităţi să se angajeze în perioada ispăşirii pedepsei. Totodată aceştia vor beneficia de diferite cursuri de instruire pentru a se putea integra mai uşor în societate. Angajaţilor instituţiilor penitenciare, la fel, li se vor crea condiţii mai bune de activitate, dar şi li se va stabili concret ce responsabilităţi au. Astfel de prevederi conţine proiectul Strategiei de Dezvoltare a Serviciului Penitenciar din Republica Moldova pentru perioada 2016-2020, pe care, Ministerul Justiţiei l-a pus în discuţii publice vineri, 6 mai, transmite IPN.

Ministrul justiţiei ,Vladimir Cebotari, a comunicat că prin această strategie autorităţile îşi propun să creeze condiţii pentru reeducarea deţinuţilor, să reseteze sistemul de activitate şi de reglementare a activităţii instituţiilor penitenciare. Ministrul a mai spus că vor fi create condiţii ca fiecare deţinut să poată fi încadrat în câmpul muncii. Se vor dezvolta şi sisteme de impulsionare a activităţilor utile făcute de deţinuţi în schimbul cărora să primească anumite beneficii, cum ar fi mai multe zile pe care să le petreacă cu persoanele apropiate. „Pentru implementarea acestei strategii mizăm şi pe fonduri interne, şi pe susţinere internaţională. Este necesar să îmbunătăţim administrarea financiară. Vom aborda şi o politică de majorare a susţinerii financiare din buget, dar e timpul să eficientizăm costurile”, a accentuat oficialul.

Siri Fjørtoft, expertă în formularea Strategiei de dezvoltare a sistemului penitenciar şi şefă de penitenciar în Norvegia, a spus că este foarte solicitant să lucrezi în domeniul corecţional. „Lucrăm cu persoane pe care societatea nu vrea să le vadă, nu vrea să le accepte. Cred că fiecare societate trebuie să discute ce se întâmplă cu persoanele deţinute atunci când se află în penitenciare. Pentru a ne perfecţiona avem nevoie de o strategie, care reprezintă o foaie de parcurs în atingerea obiectivelor. Un aspect important este că această strategie trebuie să fie realistă. Proiectul de document este un instrument de lucru şi este important ca documentul final să reprezinte rezultatul unor discuţii la diferite niveluri. Mizăm pe contribuţia tuturor partenerilor ca acest document să fie dinamic şi posibil de implementat”, a menţionat experta.

Prin această strategie autorităţile îşi propun să asigure siguranţa societăţii şi să prevină recidiva. Se propune îmbunătăţirea infrastructurii, garantarea siguranţei sistemului de deţinere şi îmbunătăţirea serviciilor medicale în sistemul privativ de liberate. Se urmăreşte scopul de asigurare cu personal profesionist a sistemului, stimularea personalului în funcţie de reuşitele personale, acordarea asistenţei psihologice calitative acestuia. Se mai propune instituirea unui sistem progresiv de executare a pedepsei.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.