Se interzice vânzarea sedimentelor solide obținute la curățarea șenalului navigabil

Deputații au aprobat în primă lectură modificarea mai multor acte legislative prin care se interzice comercializarea sedimentelor solide – nisip, prundiş, pietriş, pietre, obținute în urma lucrărilor de amenajare a şenalului navigabil în amontele râurilor sau fluviilor. Proiectul mai prevede că toate lucrările pe căile navigabile interne vor fi efectuate în afara perioadei de prohibiţie a pescuitului, transmite IPN.

Ministrul mediului, Valeriu Munteanu, a declarat că unele persoane fizice sau juridice, sub pretextul curățării șenalului navigabil, dimensiunile garantate ale cărui încă nu sunt stabilite, au extras ilegal și au comercializat nisip și prundiș din albia minoră a râurilor. Pentru că nu s-a dus evidența volumului și nici adâncimea de la care extrase aceste sedimente solide, nu este posibilă determinarea prejudiciului real adus ecosistemelor râurilor, dar și economiei țării prin comercializarea acestora.

Ministrul a mai spus că așa-zisele lucrări de curățare a șenalului navigabil au fost efectuate în locuri unde nu există porturi și unde nu are loc navigația. Aceste acțiuni ilegale au afectat negativ calitatea apei, diversitatea resurselor biologice și capacitatea de autoepurare a apelor. De asemenea, au intensificat procesele de distrugere a albiei minore și de erodare a malurilor.

Proiectul propune și completarea Codului Penal cu stabilirea pedepselor pentru distrugerea albiei râurilor, cuvetelor lacurilor, iazurilor și lacurilor de acumulare.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.

IPN LIVE