Președintele Asociației Patronale a Metalelor, Valentin Eșanu, susține că în ultima perioadă compania sa a fost supusă unui număr semnificativ de controale din partea Inspectoratului de Mediu, Inspectoratului de Stat pentru Protecția Muncii și din partea Serviciului Fiscal de Stat. Potrivit lui, presiunea sub formă de controale din partea autorităților publice și hotărâri judecătorești nefavorabile companiei este cauzată de o tentativă de a instala un monopol fiscal în domeniul colectării, prelucrării, comercializării și exportului de deșeuri de metale feroase și neferoase.
Într-un briefing de presă la IPN, Valentin Eșanu a declarat că controalele din partea organelor de control au devenit din ce în ce mai frecvente creând o atmosferă de incertitudine și stres operațional pentru echipa lor. Potrivit lui, aceste controale, care reprezintă o imixtiune a autorităților în activitatea companiei, au contribuit la o povară administrativă excesivă. În opinia sa, aceste acțiuni vor afecta companiile de pe piață, iar într-un final va fi afectat și bugetul de stat.
„Această situație nu doar că amenință viabilitatea companiei noastre și a altor companii din domeniu, ci afectează întregul sector, având potențialul de a afecta concurența și de a reduce diversificarea ofertelor disponibile pentru consumatori. În mod special dorim să atragem atenția asupra faptului că, procesele de demonopolizare, care păreau a fi ireversibile, în prezent sun inversate. Deja observăm un impact negativ asupra companiei noastre”, a precizat președintele Asociației Patronale a Metalelor.
În opinia sa, monopolul care se dorește a fi instaurat va afecta ireparabil sectorul colectării, prelucrării, comercializării și exportului de deșeuri de metale feroase și neferoase, eliminând concurența și afectând valorile democratice fundamentale și principiile Uniunii Europene. „Acest monopol amenință principiile de libertate activității de întreprinzător, protecția concurenței loiale și apărarea drepturilor și intereselor întreprinderilor și cetățenilor Republicii Moldova”, afirmă Valentin Eșanu.
Potrivit lui, sunt necesare masuri urgente până ca situația să iasă de sub control. „Calibrarea legislației fiscale în interesele unei companii sau grup de companii afiliate contravine principiilor fundamentale ale UE și statului drept. Această modificare a legislației fiscale în favoarea unui agent economic dominant creează riscuri majore de inechitate, distorsionează concurența și subminează încrederea în sistemul fiscal, afectând negativ interesele statului Republica Moldova. Agenții economici de rea-credință afiliați companiei monopoliste sau creați de aceasta vor putea utiliza diverse strategii pentru a manipula piața și pentru a menține veniturile sub pragul de 60%, beneficiind astfel de regimul fiscal favorabil și evitând plata impozitelor cuvenite. Acest lucru va lăsa loc pentru scheme de spălarea banilor și evaziune fiscală”, a precizat Valentin Eșanu.
„Remarcăm că, pentru prima dată în istoria Republicii Moldova, companiile în domeniul colectării deșeurilor metale feroase și neferoase achită aproximativ 82 de dolari per tonă din metalul vândut – o contribuție semnificativă la buget”, a mai spus președintele Asociației Patronale a Metalelor. Acesta și-a exprimat îngrijorarea că se poate întoarce situația în care regimul oligarhic, prin afilierea companiilor care au susținut acel regim, instalase monopol pe piața metalelor.
Notă: Agenția IPN oferă dreptul la replică persoanelor care se consideră vizate în știrile realizate de pe declarațiile organizatorilor prezentei conferințe de presă, inclusiv prin facilitarea organizării altei conferințe de presă în condiții similare.