Se impun eforturi suplimentare pentru a-i aduce în fața justiției pe autorii schemelor frauduloase din sectorul bancar, financiar și de asigurări din Moldova. O spun membrii Comitetului Consultativ Independent Anticorupție, care au prezentat versiunea în limba rusă a primului său raport – „Republica offshore”: Analiza factorilor care au contribuit la frauda sistemică și spălarea banilor în sectorul bancar, de asigurări și financiar din Moldova (publicat în romană în iulie 2022).
Într-o conferință de presă la IPN, co-președintele Comitetului, James Wasserstrom, a precizat că raportul prezintă rateurile mai multor instituții de stat în prevenirea delapidării acestor sectoare și capturării lor de către oligarhi și persoane corupte. Raportul este doar prima parte a muncii realizate de Comitet. Primul raport a fost prezentat în luna iulie a acestui an, iar un următor raport va fi publicat în februarie 2023. Următoarea parte este și cea mai importantă și este destinată înlăturării deficienților. Acesta va conține o monitorizare a gradului de realizare a recomandărilor.
Raportul prezintă o analiză comprehensivă a corupției în sistemul financiar, bancar și de asigurări, examinată în contextul mai larg al fraudei sistemice din aceste domenii. Raportul detaliază numeroasele moduri în care modificările legislative, numirile dubioase ale șefilor de instituții, lipsa unei independențe reale a instituțiilor de supraveghere și absența unor acțiuni mai puternice în ceea ce privește semnalele de avertisment, au dus la ceea ce se numește un „stat capturat”.
De asemenea, raportul oferă recomandări clare și realizabile cu privire la reforma sistemului de justiție și financiar, precum și modificări legislative atât de necesare care vizează prevenirea schemelor criminale, cunoscute în general sub denumirea de „Atacuri raider”, „Laundromat” și „Furtul miliardului”.
Comitetul Consultativ Independent Anticorupție (CCIA) a fost înființat în iunie 2021, prin decret prezidențial, este o structură independent, alcătuită din experți internaționali din domeniul anti-corupției și conex și reprezentanți ai societății civil din Moldova. CCIA are misiunea de a analiza problemele sistemice de corupție mare ce afectează instituțiile de stat și de a îmbunătăți capacitatea acestora de a implementa măsuri anticorupție.
Comitetul analizează informații, elaborează și publică rapoarte care conțin recomandări ce au ca scop optimizarea eficienței eforturilor anticorupție din țară. Ulterior, Comitetul evaluează gradul de implementare a recomandărilor de către instituțiile de stat și actorii vizați, făcându-și publice aprecierile.
Notă: Agenția IPN oferă dreptul la replică persoanelor care se consideră vizate în știrile realizate de pe declarațiile organizatorilor prezentei conferințe de presă, inclusiv prin facilitarea organizării altei conferințe de presă în condiții similare.