Se fac 35 de ani de la retragerea trupelor militare sovietice din Afganistan

Se fac 35 de ani de la retragerea trupelor militare sovietice din Afganistan. Peste 12 mii de moldoveni au fost înrolați în acel război. 301 nu s-au mai întors vii acasă. Alți 700 au fost răniți. Conducerea țării, administrația locală și reprezentanți ai partidelor politice au depus flori și au transmis mesaje de comemorare a celor căzuți pe câmpul de luptă. Ședința Parlamentului a început cu un moment de reculegere, transmite IPN.

„Îi comemorăm pe conaționalii noștri care și-au pierdut viețile în războiul din Afganistan și ne rugăm, alături de familiile lor îndurerate și alături de veterani, pentru pace și pentru ca nimeni să nu mai treacă vreodată prin ororile războiului. Din păcate, chiar azi, în timp ce îi pomenim pe moldovenii căzuți în Afganistan, în Ucraina sunt distruse localități întregi și uciși cu sânge rece oameni pașnici, inclusiv copii”, a declarat președintele Republicii Moldova, Maia Sandu.

„Astăzi, ne amintim cu durere și respect de sacrificiul lor. Au îndeplinit cu onoare o misiune de război la mii de kilometri de casă, care le-a marcat pentru totdeauna viațaˮ, a subliniat prim-ministrul Dorin Recean, care și-a început programul la Nisporeni, unde se află în vizită de lucru, cu depuneri de flori.  „În această zi, cu un război nedrept al Rusiei împotriva Ucrainei la hotarele țării noastre, trebuie să ne amintim din nou de daunele pe care le provoacă conflictele militare nedrepte și cât de importantă este pacea, care ne oferă stabilitate și prosperitate”, a adăugat premierul Dorin Recean.

La Chișinău deputații au păstrat un moment de reculegere în debutul ședinței plenare a legislativului . „Azi suntem alături de toți cei care au supraviețuit acestui război și s-au întors acasă și și-au clădit familii. Suntem alături și de familiile tuturor celor care au participat la acest război nemilos. Ne închinăm în fața dvs. pentru curajul de care ați dat dovadă și vă mulțumim pentru sprijinul pe care îl acordați societății în fiecare zi. Împreună vom face tot posibilul să ne apărăm țara și să trăim în siguranță, a spus președintele Parlamentului. Igor Grosu, care mai devreme a depus flori la monumentul domnitorului Ștefan cel Mare și Sfânt.

Depuneri de flori la monumentul domnitorului Ștefan cel Mare și Sfânt a organizat și Primăria Chișinău. Sănătate tuturor celor care au rămas în viață și ne dorim pace în toată lumea”, a transmis primarul general, Ion Ceban.



Deputații Blocului Comuniștilor și Socialiștilor, consilierii municipali și activiști ai Partidului Socialiștilor depus flori la Complexul Memorial „Feciorilor Patriei – Sfântă Amintire”. Liderul PSRM, Igor Dodon, a comunicat că Ziua comemorării celor căzuți în războiul din Afganistan „ne oferă posibilitatea să reflectăm asupra consecințelor oricărui război și să realizăm că fiecare conflict militar aduce cu el nu doar pierderi materiale, ci și o suferință profundă, un ecou al durerii care persistă mult timp după ce sunetul tunurilor s-a stinsˮ.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.

IPN LIVE