Se dezvoltă primul serviciu de asistenţă parentală în regiunea transnistreană

O familie potrivită pentru fiecare copil lipsit de îngrijirea părintească. Aceasta şi-au propus să realizeze organizaţiile neguvernamentale „Detstvo Detyam” din Tiraspol şi „Partnerships for Every Child” din Chişinău, cu sprijinul Programului UE-PNUD „Susţinerea Măsurilor de Promovare a Încrederii” prin implementarea primului serviciu de asistenţă parentală profesionistă din regiunea transnistreană, transmite IPN.

Potrivit unui comunicat de presă al PNUD, graţie noului serviciu, 3 copii au fost deja plasaţi în familii, iar alţi 8 urmează să se bucure de căldura părintească în timpul apropiat. În cadrul proiectului finanţat de Programul UE-PNUD, 20 de specialişti şi autorităţi publice locale din regiunea transnistreană au urmat cursuri de instruire şi au efectuat vizite de studiu pe malul drept al Nistrului în vederea implementării în parteneriat a serviciului de asistenţă parentală profesionistă în regiune.

În cadrul proiectului au fost realizate câteva campanii de identificare a potenţialilor părinţi. 58 de familii identificate au fost pregătite pentru a găzdui copii orfani sau lipsiţi de îngrijire părintească. Odată cu plasarea copiilor, familiile beneficiază o perioadă de servicii de asistenţă socio-psihologică şi juridică gratuită. Alexandre Darras, ataşat şi manager de proiect în cadrul Delegaţiei Uniunii Europene în Republica Moldova, este convins că fiecare copil are dreptul la o familie iubitoare şi prin susţinerea financiară a acestui proiect se reuşeşte asigurarea acestui drept.

„Astăzi vedem cum cooperarea organizaţiilor de pe ambele maluri ale Nistrului a făcut fericiţi copiii şi familiile lor alternative. Acest lucru ne determină să continuăm şi în următorii ani să susţinem iniţiative comune care ar îmbunătăţi viaţa oamenilor”, a menţionat Alexandre Darras.

Programul UE-PNUD „Susţinerea Măsurilor de Promovare a Încrederii” îşi propune să sporească gradul de încredere între oamenii de pe ambele maluri ale Nistrului, pentru ca ei să colaboreze şi împreună şă-şi ridice nivelul de trai. Programul este implementat în perioada 2012-2015, cu un buget total de peste 10 milioane de euro, bani alocaţi de Uniunea Europeană şi PNUD.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.