Alianţa ONG-lor active în domeniul protecţiei sociale a copilului şi familiei (APSCF) solicită Guvernului să aprobe, cât mai curând, Planul de acţiuni al Strategiei pentru protecţia copilului 2014-2020. Reprezentanţii ONG-urilor susţin că, odată cu aplicarea noii strategii, în Republica Moldova va începe un ciclu de reformă, care trebuie pornit cât mai curând, pentru ca unul dintre cele mai importante procese, dezinstituţionalizarea, să fie dus până la capăt. Strategia a fost aprobată de către Guvern la sfârşitul lunii mai.
Preşedintele Asociaţiei „Copil. Comunitate. Familie” Moldova (CCFM), care face parte din alianţă, Liliana Rotaru, a spus, la o conferinţă de presă la IPN, că strategia aprobată va asigura condiţiile necesare pentru creşterea şi educaţia copiilor în mediu familial, va preveni şi va combate violenţa, neglijarea şi exploatarea copiilor. De asemenea, prin această strategie se propune promovarea practicilor non-violente în creşterea şi educarea copiilor. Pentru implementarea acestor scopuri este nevoie de un plan bine stabilit.
„Continuarea reformei sistemului de îngrijire a copilului este un obiectiv naţional, care trebuie dus până la capăt. Rezultatele cantitative şi calitative de până acum sunt doar un mic imbold spre angajamente mult mai ample şi mai largi”, a subliniat preşedintele CCFM. Liliana Rotaru a mai spus că strategia a fost elaborată timp de doi ani şi ar fi incorect ca acum să întârzie Planul de acţiuni.
Preşedintele APSCF, Stela Vasluian, a menţionat că Republica Moldova a depus eforturi considerabile, în ultimii 10 ani, în direcţia reformării sistemului de protecţie a copilului. Aceasta a menţionat că cele 67 de instituţii rezidenţiale, cu care a pornit reforma sistemului rezidenţial în anul 2006, cu peste 11 mii de copii plasaţi în aceste instituţii, era o realitate mai mult decât alarmantă. Investiţiile în politici şi eforturile depuse pentru dezinstituţionalizarea copiilor sunt doar câteva elemente care au contribuit la reducerea, către septembrie 2012, a numărului de copii instituţionalizaţi cu 52%. Stela Vasluian a îndemnat autorităţile să depună eforturi pentru continuarea reformei.
Alianţa ONG-lor active în domeniul protecţiei sociale a copilului şi familiei propune guvernanţilor să acorde atenţie sporită copiilor instituţionalizaţi cu vârsta de 0-3 ani şi copiilor cu dizabilităţi; să investească tot mai mult în serviciile de prevenire a separării copiilor de părinţi şi în profesionalismul personalului din sistemul de protecţie a copilului.
Reprezentantul APSCF, Viorica Postolaki, a menţionat că economiile bugetare trebuie să fie redirecţionate către serviciile de prevenire a abandonului şi de îngrijire alternativă a copilului, bazată pe familie. De asemenea, inovaţiile ar îmbunătăţi considerabil calitatea serviciilor prietenoase copilului şi familiei. „Toate aceste investiţii, alături de o cultură generală de intoleranţă a instituţionalizării, pot deveni acea piatră de temelie într-un sistem de protecţie prietenos copilului”, a menţionat Viorica Postolaki.
Alianţa ONG-urilor active în domeniul protecţiei sociale a copilului şi familiei a fost constituită la 5 martie 2002. Alianţa este un forum de ONG-uri naţionale şi locale, care plasează interesul superior al copilului şi familiei pe prim-plan al acţiunilor întreprinse. În 2014, APSCF are în componenţa sa 116 ONG-uri.