Se cer măsuri de asigurare a liberei circulații a jurnaliștilor străini în Moldova

Organizațiile neguvernamentale de media își exprimă îngrijorarea față de interdicțiile de intrare în Republica Moldova pentru doi jurnaliști străini, pe care Poliția de Frontieră le-a aplicat recent. Astfel de limitări de circulație contravin normelor democratice și afectează negativ fluxul liber de informații, se menționează într-o Declarație semnată de ONG-uri, la care face trimitere IPN.

În data de 16 ianuarie, lui Roman Shutov, director de programe al portalului detector.media din Kiev, Ucraina, nu i s-a permis intrarea în Republica Moldova pentru a participa la un training pentru jurnaliști. Expertul a scris pe pagina sa de Facebook că polițiștii de la Chișinău nu s-au lăsat convinși nici de agenda evenimentului pe care a prezentat-o și nici de invitația pe care a primit-o din partea Ambasadei SUA în Moldova.

Al doilea caz este cel al Iradei Zeynalova, prezentatoare la postul NTV din Rusia, care, în aceeași zi a fost întoarsă la Moscova de pe aeroportul Internațional Chișinău din cauza că nu a putut confirma cu actele necesare întâlnirea stabilită cu unele persoane oficiale din Republica Moldova.

„Considerăm neconvingător motivul pe care Poliția de Frontieră l-a invocat pentru a-și motiva refuzul. În toate cazurile se face trimitere la faptul că jurnaliștii nu au întrunit condițiile de trecere a frontierei de stat. Dar, cel puțin în ceea ce-l privește pe colegul ucrainean Roman Shutov colaboratorii PF se contrazic, afirmând că, inițial acesta nu ar fi declarat scopul real al vizitei în R. Moldova, dar „ulterior a încercat să-și justifice vizita, cu prezentarea unui set de documente, însă acest fapt nu l-a scutit de decizia privind refuzul intrării în R. Moldova””, se menționează în Declarație.

Organizațiile semnatare solicită Guvernului să ia măsuri urgente pentru asigurarea liberei circulații a jurnaliștilor străini care ne vizitează țara, în conformitate cu prevederile legislaţiei naţionale şi a convenţiilor internaţionale în domeniu. Apelul către Ministerul Afacerilor Interne este să nu utilizeze măsuri restrictive și selective și să permită tuturor jurnaliștilor să își exercite activitățile profesionale nestingherit.

Declarația este semnată de Centrul pentru Jurnalism Independent, Asociaţia Presei Independente, Asociația Presei Electronice, Centrul de Investigații Jurnalistice, Comitetul pentru Libertatea Presei , Asociația Telejurnaliștilor Independenți și Centrul „Acces-Info”.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.