Se caută soluţii pentru a asigura transparenţa şedinţelor Parlamentului

Până pe 13 martie urmează a fi identificate soluţii tehnice şi legale pentru a asigura o transparenţă mai mare a şedinţelor Parlamentului. Biroul permanent al legislativului a decis astăzi, 3 martie, să delege o echipă de deputaţi, condusă de Liliana Palihovici, care va purta discuţii cu o echipă formată din reprezentanţii societăţii civile din domeniul mass-media. Decizia a fost luată după ce mai mulţi reprezentanţi ai societăţii civile şi jurnalişti au protestat la şedinţa legislativului cerând acces la şedinţele plenare, transmite IPN.

Deputatul socialist, Igor Dodon, a spus că dacă vrei să îngropi o problemă trebuie să creezi o comisie şi a cerut ca un reprezentant al mass-media să aibă dreptul de a vorbi la tribuna Parlamentului. După aceasta, deputatul liberal, Mihai Ghimpu, a propus, ca excepţie, la şedinţa de astăzi, 3 martie, jurnaliştii şi cameramanii să aibă acces în sala de şedinţe. Deputatul liberal-democrat, Chiril Lucinschi, a spus că susţine şi el propunerea ca un reprezentant al presei să aibă un discurs de la tribuna Parlamentului.

Preşedinta fracţiunii Partidului Comuniştilor, Inna Şupac, a spus că trebuie să se revină la practica din perioada guvernării comuniste, când jurnaliştii aveau acces liber în sala de şedinţe. De asemenea, comuniştii nu au susţinut crearea grupului de lucru, ci insistă că jurnaliştii trebuie să aibă acces necondiţionat în sală la şedinţele plenare.

Într-un final nu s-a permis ca un reprezentant al jurnaliştilor să vorbească de la tribuna Parlamentului, iar manifestanţii au scandat „Ruşine!”

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.