Se atestă cutremure cu epicentrul pe teritoriul Republicii Moldova

În afară de riscul seismic care vine din zona Vrancea, se atestă cutremure cu epicentrul pe teritoriul Republicii Moldova, în partea de nord-est a țării. În 1988, a avut loc un cutremur în apropierea localității Zăicani, raionul Râșcani, cu magnitudinea de 4,2 grade pe scara Richter, intensitatea simțită fiind de la 1 la 4 grade. Informațiile au fost prezentate de Igor Nicoară, director al Institutului de Geologie și Seismologie al Academiei de Științe a Moldovei, în cadrul unei prelegeri publice, transmite IPN.

Potrivit lui Igor Nicoară, în lipsa unor plăci tectonice majore, se presupune că activitatea seismică a fost determinată de o acumulare artificială de apă în zona Costești-Stânca, ceea ce a sporit sarcina pe scoarța terestră. „La unele lacuri de acumulare mari se observă o seismicitate determinată de sarcina suplimentară, ceea ce probabil noi avem”, a spus cercetătorul, menționând necesitatea deschiderii unei stații seismice noi în zona apropiată acestor surse seismice.

Igor Nicoară a remarcat că pentru teritoriul țării cel mai mare pericol rămâne zona seismică Vrancea, la curbura Carpaților. Intensitatea maximă posibilă pentru teritoriul Republicii Moldova este de 8-9 grade. Municipiul Chișinău este situat în zona cu seismicitatea de 7 grade, însă sunt zone unde intensitatea poate fi și de 8 grade. Cea mai înaltă intensitate seismică este în sudul țării. „Dacă în lume sunt programe speciale pentru a evalua riscul seismic și a reduce pericolul, la noi se face doar la inițiativa cercetătorilor, fără a avea un Program Național care ar presupune o pașaportizare a fondului locativ pentru întreg teritoriul Republicii Moldova”, a remarcat Igor Nicoară.

Făcând o trecere în revistă a principalelor evenimente seismice care au avut loc pe parcursul sec. XIX-XXI în zona Vrancea, cercetătorul a menționat cutremurul din 1802, cel mai puternic din zona Vrancea. Pierderi omenești atunci nu au fost, lucru datorat construcțiilor din acea perioadă. Cutremurul din 10 noiembrie 1940 s-a soldat cu 78 de jertfe umane și circa o mie de persoane au fost rănite. Mai multe clădiri au fost avariate. Cutremurul din 4 martie 1977 a luat viața a peste o mie de oameni și numeroase clădiri s-au prăbuși la București. În Moldova partea de sud a avut mai mult de suferit. În Chișinău jertfe și prăbușiri de clădiri nu au fost. În cutremurul din anul 1986, care a provocat prăbușiri de clădiri, doi oameni au murit, iar peste 500 au fost răniți, dar și cutremurul din anul 1990, care a provocat unele avarieri ale clădirilor.

Cercetătorul menționează că ar fi necesară extinderea rețelei naționale de stații seismice, încât în ultimii ani se observă o extindere a zonelor cu pericol seismic înalt.

Primul cutremur major din anul 2020 a avut loc în noaptea de 31 ianuarie, la ora 03.26. Acesta a avut magnitudinea de 5,4 grade pe scara Richter și s-a produs în zona Vrancea, România.

  • Igor Nicoara despre cutremure cu epicentrul in Moldova
  •     0

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.