SCRISOARE DESCHSĂ Preşedintelui Republicii Moldova, Comandantului Suprem, domnului Nicolae TIMOFTI

                                          „Răfuielile politice la MAI continuie ..”
 

În prezent mas-media difuzează două ştiri cu o rezonanţă sporită referitor la Ministerul Afacerilor Interne cu subtext negativ, care defăimează imaginea Poliţiei Naţionale:

  • condamnarea ex-ministrului Gheorghe Papuc şi a ex-comisarului CGP mun. Chişinău Vladimir Botnari pentru neglijenţa în serviciu admisă în perioada evenimentelor din 7 aprilie care sau soldat cu victime omeneşti şi prejudicii materiale în proporţii deosebit de mari;
     
  • greva japoneză la Academia „Ştefan cel Mare” a MAI în susţinerea angajatului, locotenent-colonelului de poliţie Iurie Prohniţchi care este persecutat şi intimidat prin cercetările de serviciu desfăşurate de către Serviciu protecţie internă şi anticorupţie al MAI, la indicaţia „funcţionarilor politici PLDM-şti”, ministrului Dorin Recean şi viceministrului de interne Serghei Diaconu.

Este regretabil faptul că, în această răfuială s-a implicat dl Alexei Barbăneagră, consilierul preşedintelui R. Moldova pe domeniul apârare şi securitate, el şi secretar al Consiliului Suprem de Securitate.

Viceministrul S. Diaconu contrar legii, în lipsa probelor şi a concluziei organului de control l-a ofensat şi defăimat în mijloacele mas-media pe locotenent-colonelul de poliţie Iurie Prohniţchi, invinuindu-l precum că, ar fi comis mai multe delicte şi că a desfăşurat agitaţie electorală abuzivă, impunînd efectivul subordonat să voteze un partid politic, fără a preciza care partid.

La caz, noi cunoaştem că Iu. Prohniţchi este învinuit de către conducerea MAI că a făcut agitaţie electorală pentru PDM, ceea ce de fapt este un absurd.  

Noi, reprezentanţii asociaţiilor obşteşti de mai multe ori am informat societatea că la MAI se administrează prost din cauza incompetenţei profesionale a „Marilor Şefi”.

Viceministrul S. Diaconu şi-a permis şi unele expresii denigratoare şi o ură deosebită faţă de ofiţerul de poliţie Iu. Prohniţchi, cum ar fi: „nu-mi face nici o plăcere să vorbesc despre acest Prohniţchi ...” .

Domnule colonel de poliţie S. Diaconu, ţinem să vă atragem atenţia că, ofiţerii adevăraţi, mai ales cei superiori în comportamentul şi acţiunile sale întotdeauna se comportă cu onoare şi respect.

Dacă nu cunoaşteţi, apoi noi Vă informăm că, locotenent-colonelul de poliţie Iurie Prohniţchi şi-a început serviciul în organele afacerilor interne la 08.12.1994 ca soldat în termen în Trupele de Carabinieri ale MAI. A absolvit cu menţiune Şcoala de sergenţi, după ce a deţinut funcţiile de comandant de grupă şi comandant-adjunct de pluton.

Pentru capacităţile organizatorice, responsabilitate şi serviciu impecabil, comandamentul Marii Unităţi militare 1001 l-a recomandat pentru a-şi continua studiile la  Academia „Ştefan cel Mare” a MAI.

Dl Iu. Prohniţchi a parcurs calea de la soldat pînă la locotenent-colonel timp de 20 de ani.

În esenţă, ţinta răfuielii nu este doar Iu. Prohniţchi. Acesta este doar un pretext pentru a se răfui cu conducerea Academinei, care s-a opus „Reformei în cadrul MAI”, prin care Recean a încercat să lichideze Academia „Ştefan cel Mare” a MAI, care este o instituţie importantă pentru OAI, înlocuind-o cu nişte cursuri de reciclare cu o durată de cîteva luni de zile, care ar fi generat consecinţe deosebit de grave în pregătirea cadrelor de ofiţeri de poliţie.

În fapt, prin intenţia de lichidare a Academiei Recean urmărea scopul de a înstrăina blocurile de învăţămînt ale acestei instituţii, însă din cauza rezistenţei opuse de către corpul didactic de ofiţeri ai Academiei şi a societăţii civile, Recean nu şi-a realizat pe deplin intenţiile.

Pe de altă parte, în prezent au intrat în modă răfuielile cu oponenţii politici care au participat în campania electorală din 30 noiembrie 2014.

Prin urmare, presupunem că logic ar fi fost ca locotenent-colonelul de poliţie Iurie Prohniţchi să fi făcut agitaţie electorală pentru Partidul Verde Ecologist din Moldova condus de către colonelul (r) Anatolie Prohniţchi, care este moşul lui Iu. Prohniţchi sau ar fi făcut agitaţie pentru unele formaţiuni politice pe lista cărora au candidat şi alţi ofiţeri de rang înalt.

În cunoştinţă de cauză ţinem să declarăm că, pe locotenent-colonelul de poliţie Iurie Prohniţchi nu l-a motivat nimic de a face agitaţie electorală în favoarea PD.

Prin această declaraţie cerem Preşedintelui R. Moldova de a interveni pentru a nu admite în continuare demoralizarea efectivului OAI, în special a corpului didactic al Academiei, care de la fondare a elaborat peste 1 000 de lucrări ştiinţifice, din ele 20 fiind legate de trecutul glorios şi eroii din cadrul MAI, care servesc exemplu demn de urmat pentru tînăra generaţie.

În încheiere ţinem să menţionăm că, toate partidele politice care au guvernat R. Moldova au „reformat MAI”. În fapt, liderii de partid  îşi promovau adepţii săi care să le satisfacă interesele de partid şi de grup. În consecinţă ei au diminuat esenţial devotamentul şi profesionalismul colaboratorilor organelor afacerilor interne. 


Preşedintele AVR „Credinţă Patrie”                                    Ghenadie COSOVAN
                                                                                                      colonel (r)

Preşedintele AVR 1992                                                         Anatolie CARAMAN
„TIRAS TIGHINA”
                                                                      colonel (r)

Preşedintele Ligii „JUSTEŢE”                                              Alexandru BANARI
                                                                                                
locotenent colonel (r)

Vecepreşedintele Asociaţiei                                                 Valeriu BOBUŢAC
„Contra Corupţiei”                                                                 maior (r)

Veteranii de război                                                                 Valeriu LAPŞIN
                                                                                           
locotenent colonel (r)
                                                                                                  Tudor ŞALIN
                                                                                          
locotenent colonel (r)

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.