Procuratura din Republica Moldova, în actuala ei componență, nu este capabilă să ducă la bun sfârșit dosarul penal privind frauda bancară. O declarație publică în acest sens, adresată Guvernului și Parlamentului, a făcut Denis Urechi, om de afaceri condamnat în dosarul „furtului miliardului”, eliberat din detenție după trei ani și jumătate.
Într-o conferință de presă la IPN, omul de afaceri a declarant că o bună parte din procurori sunt implicați în schema de furt. „Cel mai grav este că, pe lângă faptul că au protejat schema de furt”, a declarat Denis Urechi. El afirmă că unul dintre beneficiarii finali ai banilor furați din sistemul bancar este chiar procurorul general, Eduard Harunjen.
Omul de afaceri susține că s-a adresat de mai multe ori fostului președinte al Parlamentului, Andrian Candu, dar și fostului șef de la SIS, Vasile Botnari, dar toate cererile depuse au rămas fără răspuns. Denis Urechi a apelat și la președintele României, Klaus Iohannis, fiind sesizată conducerea Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT).
„Cred că guvernarea nouă este interesată să elucideze frauda bancară, sunt gata să prezint toate actele. Sunt gata să contribui cu ce se poate pentru a elucida acest fapt. Motivația mea este ca frauda bancară fie descoperită”, a declarat omul de afaceri.
Denis Urechi a mai spus că se fac presiuni asupra sa și a familiei sale și că este amenințat cu rejudecarea unor cauze, cu emiterea unor hotărâri false, de către judecătorul Veniamin Chihai. „Acesta a sustras acte din dosar pentru a falsifica o hotărâre de judecată cu scopul de a face presiuni asupra mea în vederea retragerii plângerilor penale depuse împotriva membrilor grupului criminal care a furat banii din sistemul bancar al Republicii Moldova”, a afirmat Denis Urechi.
Denis Urechi a fost condamnat definitiv, în 2012, la patru ani de închisoare pentru că ar fi prezentat acte false la Banca de Economii. Acesta și-a ispășit pedeapsa în Penitenciarul nr. 4 Cricova.