Agricultura naturală poate deveni soluția salvatoare pentru țară, pentru țărani, pentru aria rurală subdezvoltată, pentru afacerile de o nouă și o mai înaltă dimensiune. Acest fapt i-ar permite țării să se asocieze cu succes la competiția regională și globală agroalimentară, asigurând mai întâi de toate aici pe interior produse naturale durabile de calitate cu cheltuieli ultra-joase. Cu acest mesaj vine expertul în biotehnologie de la Centrul Experimental „Prometeu”, cercetătorul științific Alexandru Brătuțel, într-o scrisoare deschisă adresată conducerii țării, dar și altor instituții de stat.
„După Wendell Berry, renumitul scriitor, poet, eco activist, fermier din SUA, „consumul alimentar este un act agricol”, iar calitatea acestuia, cât și sănătatea populației ca consecință a consumului, depinde de modelul de agricultură aplicat. Revenit acasă de peste 15 ani, eu am observat că domeniile – agricol, de creștere animale, siguranță alimentară, sănătate publică –au degradat la maxim posibil chiar și vis-a-vis de vecinii noștri. Dacă acceptați această constatare neplăcută – citiți despre Vestea Bună cu privire la Smart Agriculture, totalmente Sigură și Durabilă”, precizează Alexandru Brătuțel.
Expertul în biotehnologie recent a tradus din limba engleză în limba română două manuale cu cele mai importante surse de cunoaștere a practicilor agricole milenare firești, prietenoase omului și conforme naturii, a fi realizate Easy, Ultra-Low-Cost și cu multă bucurie, plăcere și succese: 1. Korean Natural Farming, autor Hankyu Cho (tatăl) și 2. JADAM Organic Farming. Totodată, urmează să fie traduse: 100 Herbs JADAM Natural Pesticide și JADAM Organic Pest and Disease Control, autor Youngsang Cho (fiul).
Primele două sunt manualele deja traduse în română, care actualmente se află la etapa de machetare pentru a fi expuse publicului din Moldova în versiunea digitală PDF, cât și sub formă de tipar pe hârtie.
Potrivit lui Alexandru Brătuțel, cartea JADAM a lui Youngsang Cho reprezintă dezvoltarea în continuare a teoriilor și practicilor expuse în cartea KNF a tatălui Hankyu Cho, și ambele surse informaționale și practici demonstrate azi sunt reprezentate în peste 30 de țări de pe glob. „O mulțime de informație se poate găsi pe canalele YouTube, pe Facebook în limbile coreeană și engleză, unele din care pot fi subtitrate în limbile română sau rusă. Dar și aici mai am o veste bună – nu trebuie reinventată roata, deoarece în cadrul Centrului Experimental „Prometeu” din capitală noi avem deja unele realizări în acest sens, pe care le putem pune la dispoziția tuturor curioșilor și celor interesați în aceste subiecte”, susține cercetătorul.
„Vestea bună o veți discerne, când veți descoperi amploarea mișcărilor worldwide: Cho Global Natural farming și JADAM Organic Farming, cât și volumul enorm de informație distribuită pe Net (necunoscută de nimeni la noi acasă, din păcate). VESTEA BUNĂ poate fi primită și acceptată sau refuzată. Depinde de interesele de clanuri, de orgoliul persoanelor, care guvernează domeniile respective, de viziunea experților din agricultura intensivă, care încă pot „dovedi”, că agrochimia poate fi unsă pe pâine (aceștia și s-o mănânce!)”, se mai arată în scrisoarea deschisă.
Scrisoarea deschisă este adresată președintei Maia Sandu, dar și Guvernului, Parlamentului, mai multor ministere. De asemenea, este adresată conducerii Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor, Facultății de Științe Agricole, Silvice și de Mediu, a Facultății de Medicină Veterinară, precum și Institutului de Genetică, Fiziologie și Protecție a Plantelor, Institutului de Pedologie, Agrochimie și „Protecție” a Solului – MOVCA și Asociației EcoVisio.