Scrisoare deschisă Domnului Pavel Filip, Prim Ministru al Republicii Moldova

Deși au fost trimise  mai multe adresări către Domnia Voastră cu  peste o mie de semnături ale agenților economici problemele lor nu a fost soluționate pînă în prezent. În acelaș timp, după opinia experților, economia tenebră prosperă, iar cea legală este în decădere.

Reglementările din  proiectele de legi și hotărîri de guvern cu  privire la micul business   complică situația  agenților economici  și crează bariere birocratice noi.  Ba mai mult: aceste documente pot genera conflicte de interese cu administrațiile publice locale. În consecință economia tenebră va prospera  deoarece în această sferă  nu este nevoie de acte legale.  Și aceasta din cauză că instituțiile oficiale  doar mimează  reformele economice.  Problemele care apar cu  privire la asigurarea libertăților economice au  soluționare defectuoasă.

Tot astfel a fost  elaborat proiectul legii cu privire la IMM-uri.  În ultimă instanță a fost înaintat la parlament un document steril, fără potențial  de stimulare a dezvoltării micului business. Bineînțeles, că astfel au fost totalmente  ignorate  principiile  ” Small Business Act for Europe ”, adică  legea UE  cu privire la dezvoltarea  miculuiu business. Fără a exagera e nevoie să  fie  amintit și faptul    că  principiul european   ” Gândiți mai întâi la scară mică ”  este trecut cu vederea de guvern. Ca și faptul, că  micul business este coloana vertebrală a economiei. Dar nu la noi în țară, ci în UE.

Oficial este cunoscut, că  din 2015 comerțul  interior cu ridicata  și cu amănuntul în total scade și acesta  cădere continuă și în 2016. Bineînțeles, că impactul își are efectul  în primul rînd asupra   micilor comercianți din țară. Aceștea fac mitinguri de proteste prin localități cu revendicarea de a li se permite să lucreze legal  și de la 1 ianuarie 2017. Or, vocea lor nu este auzită. Din acest motiv protestele vor continua  începând cu luna septembrie. Deci, este o distanță  cosmică dintre  declarațiile oficiale de a se  îmbunătăți  mediul de afaceri și situația reală. Este, oare, firesc să fie obținute  libertăți economice  pentru micul business, pentru micul comerț numai prin proteste stradale ?

Considerăm, că este nevoie de a fi  anulate interdicțiile pentru diferite activități  din sectorul micului business. Aceasta se referă și la legea  121 din 29.05.2008  și la legea 208 din 07.07.2006. A  venit ora cînd  trebuie  de purces realmente  la  îndeplinirea  articolelor  62 și 63 din Capitolul 10 al Acordului de Asociere  UE-Moldova.

În speranța, că  mediul de afaceri în diferite domenii ale micului business  poate fi stimulat și dezvoltat propunem:

  1.  să fie îmbunătățit proiectul legii cu privire la IMM-uri din parlament pentru a fi conform principiilor  ” Small Business Act for Europe ” și ” Gândiți mai întâi la scară mică ” ,
  2. asigurarea libertăților economice pentru micul business,
  3. îmbunătățirea mediului de afaceri prin lichidarea corupției,
  4. crearea condițiilor legale stimulative pentru legalizarea economiei tenebre,
  5. respectarea  principiilor democratice în reformele economice,
  6. demonopolizarea activităților din afacerile mici și mari.
  7. debirocratizarea  instituțiilor cu  misiune de  reglementare.

    Cu respect,
    Eugen Ro
    școvanu,
    Asocia
    ția Micului Business
    Tel: 069104979  

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.

IPN LIVE