Scriitorul Ion Druță va fi condus azi pe ultimul drum. Este zi de doliu național

Scriitorul Ion Druță a fost adus din Federația Rusă, unde era stabilit în ultimii ani, pentru a fi înhumat la Soroca, așa cum și-a dorit. Ceremonia funerară este organizată astăzi. Tot astăzi, în țară este declarată zi de doliu național, transmite IPN.

Ceremonia funerară va începe la Teatrul Național „Mihai Eminescu” din Chișinău. Între orele 09.00 și 11.00, toți cei care își doresc vor putea să vină să-și ia rămas bun de la Ion Druță.

După aceasta, cortegiul funerar se va îndrepta la Soroca. După ora 11.30, la Lumânarea Recunoștinței va avea loc slujba religioasă, iar în jurul orei 14.30, tot acolo va avea loc înmormântarea.

Prin decret prezidențial, ziua de 2 octombrie a fost declarat zi de doliu național. Președinția a anunțat că luni la ora 12.00 se va cinsti memoria scriitorului Ion Druță prin păstrarea unui moment de reculegere. În toate localitățile din țară, precum și în misiunile diplomatice și consulare ale Republicii Moldova de peste hotare va fi arborat în bernă Drapelul de Stat al Republicii Moldova.

Furnizorul public național de servicii media Compania „Teleradio-Moldova” va difuza programe din arhiva companiei realizate în baza operelor scriitorului Ion Druță.

Totodată, Ministerul Culturii anunță că va omagia memoria și contribuția maestrului Ion Druță la dezvoltarea literaturii și culturii române, prin organizarea a unei serii de evenimente speciale, inclusiv o expoziție retrospectivă, spectacole teatrale și publicarea unei ediții aniversare a operei sale.

Scriitorul Ion Druță, care recent a împlinit 95 de ani, s-a stins din viață pe 28 septembrie la Moscova, Federația Rusă, unde era stabilit de mai mulți ani. În testamentul său, scriitorul a menționat că vrea să fie înmormântat în Republica Moldova, la Soroca

Ion Druță s-a născut pe 3 septembrie 1928 în satul Horodiște, fostul județ Soroca. Operele sale: „Frunze de dor”, „Balade din câmpie”, „Ultima lună de toamnă”, „Povara bunătății noastre”, „Clopotnița”, „Horodiște”, „Biserica albă”, „Toiagul păstoriei” etc. fac parte din fondul de aur al literaturii naționale. În 1987 Ion Druță a fost numit președinte de onoare al Uniunii Scriitorilor din Moldova. Este membru de onoare al Academiei Române, membru titular al Academiei de Științe a Moldovei. La 26 august 2008, a obținut Premiul de Stat „pentru contribuția de excepție la dezvoltarea culturii și literaturii naționale și universale”.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.